nieuws

‘We moesten opnieuw leren koken’

Eten & Drinken

Waarom stappen zorgkeukens over naar ontkoppeld koken? En hoe bevalt het in de praktijk? Gastvrije Zorg sprak met drie koks over de omschakeling, het testen en de voordelen van deze kookwijze. Deze keer: Henk de Weers, kok bij zorgcentrum De Blaauwe Hoeve in Hulst.

‘We moesten opnieuw leren koken’

De Blaauwe Hoeve stapte in 2008 over op een ander systeem, vertelt De Weers. “We gingen van warm bereiden en portioneren naar koud bereiden en portioneren. De reden was dat we zo effectiever konden werken. Bovendien wilden we de voedingswaarde van de componenten zo min mogelijk verloren laten gaan. Ook van belang is de presentatie en het opmaken van het bord. Daaraan kan je bij koud bereiden veel meer aandacht schenken.”

Lees ook: ‘Ontkoppeld koken brengt rust’

Naar de basis

Iedereen die overstapt op een nieuw systeem, heeft de tijd nodig om te wennen. Maar volgens De Weers moest het keukenteam terug naar de basis. “Het klinkt misschien raar, maar we moesten opnieuw leren koken. Bij koud bereiden kunnen kruiden voor een explosie aan smaken zorgen zodra je het gerecht warm maakt. We moesten de receptuur dus aanpassen.”

Lust voor het oog

Volgens De Weers kan de keuken met ontkoppeld koken goed inspelen op de wensen van de klant. “Er is veel keuze en de presentatie van de maaltijd is een lust voor het oog. We bereiden nog steeds koud maar werken nu met een ander systeem. Ook bij ons is het kleinschalig wonen ingetreden. Met onze regenereerwagens kunnen we op de kleinschalige woonvormen een huiskamereffect creëren. We serveren de maaltijden via schalen op tafel. Dat is heel herkenbaar voor de bewoners. Net als vroeger gaat de deksel van de schaal en ruiken ze het eten. Dat verhoogt de eetlust!”

Lees meer over ontkoppeld koken in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels