nieuws

‘Gastvrijheid hoeft niet over extraatjes te gaan’

Eten & Drinken

a

‘Gastvrijheid hoeft niet over extraatjes te gaan’

Van Gerven is voorzitter van de vakvereniging voor keukenmanagement in de gezondheidszorg (VKGE) en sectorhoofd eten, drinken en gastvrijheid in een van de meest gastvrije ziekenhuizen van Nederland, het Elkerliek ziekenhuis.

Hoewel het ziekenhuis altijd wil verbeteren, is pas op de plaats soms de beste keuze, zegt hij. “Ja, je moet altijd plannen maken op het gebied van gastvrijheid. Sinds mijn aantreden in 2013 heb ik vooral gewerkt aan meer gastgerichtheid, een betere onderlinge samenwerking van afdelingen en aan meer ondernemerschap. Dat betekent soms ook iets niet doen, want goed is goed genoeg. Gastvrijheid hoeft niet per definitie over extraatjes te gaan.”

Meer ruimte

Hij geeft een voorbeeld: “Zo bleek ons broodassortiment nogal uitgebreid. Nu we de weekendbroodjes hebben geschrapt, houden we minder brood over. Minder waste betekent meer ruimte voor de menucyclus of voor bijzondere doelgroepen, zoals patiënten met slikproblemen. Een mooi plan is het pannetjesconcept op de kraamafdeling. De voedingsassistent kan op elk gewenst moment eenpansgerechten als bami aanbieden als de gewone maaltijd in het gedrang is gekomen. Praktisch en gastvrij.

Resultaten

Volgens Van Gerven moet de zorg het budgetdenken loslaten en naar resultaten kijken. “Ik kijk altijd naar dwarsverbanden. Neem de relatie tussen het inzetten van personeel en de kosten die dat met zich meebrengt. Een voorbeeld: door slim roostertechnisch indelen is ons restaurant om acht uur ’s ochtends al open. Patiënten die nuchter op de poli moeten komen, kunnen dus na afloop bij ons een broodje eten. Zo maak je het verschil.”

Lees het hele interview met Patrick van Gerven binnenkort in Gastvrije Zorg.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels