nieuws

Hoeveel verspillen verpleeghuizen jaarlijks?

Eten & Drinken

Verpleeghuizen gooien de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag weg. Dat is een van de oorzaken dat verspilling per jaar veel geld kost. Tijd voor Meldpunt! van omroep Max zocht uit hoeveel.

Hoeveel verspillen verpleeghuizen jaarlijks?
SONY DSC

Te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen en onnodig papierwerk; uit onderzoek van het televisieprogramma Tijd voor Meldpunt! van omroep Max blijkt dat verpleeghuizen onder meer daardoor jaarlijks een miljard euro verspillen. De overheid besteedt jaarlijks 5,3 miljard euro aan verpleeghuiszorg.

Smakeloos

Volgens Nouws Keij van Stichting Diverzio voor duurzaam eten en drinken, worden er dagelijks tienduizenden maaltijden weggegooid. Waarom? “Omdat er te veel wordt gekookt, de porties veel te groot zijn en het eten smakeloos is”, zegt hij.

Slecht geïsoleerd

De hoge energierekeningen zijn te danken aan gebouwen die slecht zijn geïsoleerd en verouderde installaties hebben, stelt Harmke Bekkema van innovatieprogramma Energiesprong. Volgens het onderzoek geven verpleeghuizen vaak ook veel geld uit aan onnodige medicatie en overbodige overhead.

Eigen verpleeghuis

Max-directeur Jan Slagter heeft zich voorgenomen een eigen verpleeghuis te openen. Hij voert daarover concrete gesprekken met diverse locaties. “Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden”, aldus Slagter. Het verpleeghuis zou volgend jaar de deuren moeten openen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels