nieuws

Is dit de toekomst van voeding?

Eten & Drinken

Welk voedsel past precies bij jouw lichaam, of bij het lichaam van die ene patiënt? In de toekomst wordt dat gedetailleerd in kaart gebracht.

Is dit de toekomst van voeding?

Tenminste, dat zegt netwerkorganisatie InnovatieNetwerk, die tijdens het Nationaal Groentecongres in Rotterdam een korte animatiefilm introduceerde over Personalised Food.

Plattegrond

In de toekomst is ieders DNA en persoonlijke metabole kaart – een soort plattegrond van het lichaam – bekend: mensen weten dan precies welk voedsel bij hun lichaam past, in combinatie met actuele gegevens over hun levensfase, leefstijl en conditie. Voor patiëntengroepen is extra belangrijk.
De Nederlandse tuinbouw kan volgens InnovatieNetwerk een maatschappelijke taak vervullen door te zorgen voor groenten en fruit met precies die stoffen, waarmee het lichaam beter functioneert. Hiervoor is een krachtige samenwerking nodig tussen de tuinbouw, biomedische wetenschappers en patiënten, aldus de netwerkorganisatie.

Gezondheid

Nieuwe kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid is zeer actueel. Steeds meer patiënten willen ook zelf hun stem laten horen in deze discussie. InnovatieNetwerk ondersteunde daarom de start van het Platform Patiënt en Voeding. Hierop vinden diverse patiëntengroepen elkaar over het onderwerp voeding.

Patiënten

Het platform gaat samenwerken met de tuinbouw om Personalised Food voor specifieke patiëntengroepen te realiseren. InnovatieNetwerk gaat met vijf patiëntengroepen vaststellen aan welke voorwaarden groenten en fruit moeten voldoen om objectief en meetbaar bij te dragen aan een betere gezondheid, waarbij patiënten zelf aan het roer staan.

InnovatieNetwerk is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels