nieuws

‘Mensen denken snel dat ze goed eten’

Eten & Drinken

Ondervoeding blijft een weerbarstig probleem. Diëtisten kunnen een cruciale rol spelen bij de bestrijding van ondervoeding in zowel ziekenhuizen als zorgcentra. Gastvrije Zorg sprak drie diëtisten over hun aanpak. Als eerste vier vragen aan Dieneke in ’t Veld-Kool, diëtist Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk, Dordrecht.

‘Mensen denken snel dat ze goed eten’

1. Hoe is de ondervoedingssituatie in het ziekenhuis?

“Het probleem begint al thuis. Tussen de 15 en 20 procent van onze nieuwe patiënten is ondervoed, iets onder het landelijke gemiddelde. We hebben het nu goed op de rails, maar het aanpakken van ondervoeding blijft heel lastig.”

2. Waarom is het zo lastig?

“Omdat er zoveel disciplines rondom de patiënt mee te maken hebben, niet alleen de diëtisten maar ook verpleegkundigen, artsen, zorgassistenten. Alle neuzen dezelfde kant op krijgen, dat is de kunst. Zieke mensen hebben minder trek en hebben juist meer eiwit en energie nodig.”

Lees ook: Meer zeggenschap voor diëtisten Flevoziekenhuis

3. Wat zijn valkuilen bij het ondervoedingsprobleem?

“Het uiterlijk. Ook jonge, wat dikkere mensen kunnen ondervoed zijn. En: mensen denken snel dat ze goed eten. Als we dan kijken wat ze eten, dan blijkt dit toch niet genoeg te zijn.”

4. Is er überhaupt een oplossing?

“Het kan altijd beter. Er is winst te behalen bij de eerstelijnszorg. Huisartsen zouden zich meer bewust moeten zijn van het risico van ondervoeding en de diëtist sneller moeten inschakelen.”

Lees meer over ondervoeding en de rol van diëtisten binnenkort in Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels