nieuws

Friese zorginstellingen kunnen betere maaltijden serveren

Eten & Drinken

Fryslân giet duorsum en sûn oan tafel. Weet u wat dat betekent?

Friese zorginstellingen kunnen betere maaltijden serveren

In het Nederlands dan: Friesland gaat duurzaam en gezond aan tafel. Nog specifieker: Friesland gaat integraal aan de slag met lekker, gezond en duurzaam eten.

Diverzio, stichting voor gezond en duurzaam eten en drinken voor instellingen, en de Antonius Zorggroep, bestaande uit het Antonius Ziekenhuis en Thuiszorg Zuidwest Friesland, starten vanaf dit voorjaar met het project ‘Duurzaam en gezond aan tafel’. Deze samenwerking moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon.

Samen koken

Het programma bestaat uit een drietal deelprojecten. Zo is er ‘Aan tafel’, waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan thuiswonende ouderen, om samen te koken en gezond te eten. Dit project wordt onder andere uitgevoerd door Thuishotel (onderdeel van de Antonius Zorggroep), waar ook de Friese to-kok Reitse Spanninga aan meewerkt.

Van bron tot bord

Daarnaast is er de integrale benadering van een duurzame maaltijdvoorziening, een programma dat door Diverzio is doorontwikkeld. Inmiddels is deze methode bij dertig zorginstellingen succesvol toegepast. “Door het gehele proces te verbeteren van bron tot bord, denk bijvoorbeeld aan verse regionale inkoop, duurzame bereiding, slimme organisatie en goede communicatie, worden er stappen gemaakt op het gebied van gezond en duurzaam eten”, zegt Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio. “Kwaliteit en smaak nemen toe, net als de beleving en waardering van de maaltijd en uiteindelijk de gezondheid van de patiënten en cliënten. En dat met een fikse reductie van verspilling bij gelijkblijvende kosten. Wat wil je nog meer?”

Een onderdeel van dit programma is een serie Masterclasses waarin deelnemers kunnen leren van collega’s.

Smaaksturing

Ten slotte wordt er bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek stilgestaan bij selectieve smaaksturing. Het doel is om de smaakbeleving van patiënten te verhogen waardoor ondervoeding wordt voorkomen en eetlust en genezing wordt bevorderd. Dit wordt bijvoorbeeld in de praktijk gebracht door het afnemen van smaaktesten, een kookworkshop en het aanbieden van speciale voeding aan oncologie-patiënten.

Diverzio biedt vanaf mei een intensief programma van Masterclasses, praktijkonderzoek, begeleiding, ondersteuning en coaching. Dit programma is bedoeld voor directies, managers facilitair, voeding en keuken en inkopers van in totaal vijftien Friese zorgorganisaties. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

Neem voor meer informatie contact op met Maartje Vervuurt, projectmanager van Diverzio: maartje@diverzio.nl. In verband met het beperkt aantal deelnemersplaatsen is vooraf aanmelden voor de Masterclass verplicht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels