nieuws

Preventie niet op netvlies 50-plusser

Eten & Drinken

Preventie kan ziekten voorkomen, de gezondheid bevorderen en senioren helpen zo lang mogelijk de regie over het eigen leven te behouden. Maar van de vijftigplussers is bijna de helft niet op de hoogte van preventieactiviteiten in de buurt.

Preventie niet op netvlies 50-plusser

Ruim zestig procent is ook nooit benaderd om daar aan deel te nemen. Slechts één op de tien is wel proactief benaderd.

Dat zegt ouderenbond ANBO na onderzoek onder duizend vijftigplussers.

Eenzaamheid

70 procent van de vijftigplussers is bekend met preventieve activiteiten zoals veel bewegen of een gezond voedingspatroon. Daarentegen is 29 procent op de hoogte met activiteiten in de buurt rondom valpreventie, eenzaamheid, depressie of ouderenmishandeling.

Lang niet alle vijftigplussers die wel bekend zijn met preventie-activiteiten, doen daar ook daadwerkelijk aan mee. 17 procent neemt deel aan buurtactiviteiten rondom depressie en eenzaamheid. 40 procent doet mee aan activiteiten waarbij het om bewegen gaat.

Veranderingen in de zorg

“Dit onderzoek naar langdurige zorg en preventie heeft veel informatie opgeleverd over het wel of niet uitbesteden van zorgtaken, specialistische zorg en verschillende verzekeringsvarianten”, concludeert ANBO-directeur Liane den Haan. “Zeven op de tien deelnemers zeggen op de hoogte te zijn van de veranderingen in de zorg, maar een bijna even groot percentage zegt ook behoefte te hebben aan meer duidelijkheid waar ze terecht kunnen voor welke zorgvragen. De communicatie tussen verschillende zorginstanties en tussen zorginstanties en zorgverzekeraars behoeft verbetering volgens een grote meerderheid van de vijftigplussers.”

In gesprek

ANBO en VGZ organiseren tot half juni vijf regionale bijeenkomsten over de langdurige zorg en preventie. Ze vinden plaats in Rotterdam (22 april), Eindhoven (24 april), Amsterdam (1 mei), Utrecht (1 mei) en Groningen (12 juni). Ab Klink – voormalig minister van VWS en voorzitter van VGZ – en ANBO-directeur Liane den Haan gaan met deelnemers in gesprek over langdurige zorg en preventie.

Het onderzoek is uitgevoerd door bureau MWM2 in opdracht van ANBO, zorgverzekeraar VGZ en onafhankelijk intermediair Sucsez.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels