nieuws

‘Toename van ondervoeding bij nieuwe bewoners’

Eten & Drinken

Ondervoeding blijft een weerbarstig probleem. Diëtisten kunnen een cruciale rol spelen bij de bestrijding van ondervoeding in zowel ziekenhuizen als zorgcentra. Gastvrije Zorg sprak een aantal diëtisten over hun aanpak. Deze keer vier vragen aan Tjitske Galama-Walinga, diëtist ABC Geriatrie Plantein, locatie Bloemkamp, Bolsward.

‘Toename van ondervoeding bij nieuwe bewoners’

Is ondervoeding een groot probleem in Bloemkamp?

“We zien een toename van ondervoeding bij nieuwe bewoners. In de thuissituatie loopt het dus spaak door bijvoorbeeld zelfverwaarlozing of vergeten te eten. Bovendien gaan ouderen later naar een verpleeghuis en is de problematiek vaak complexer dan vroeger.”

Wordt het probleem onderschat?

“Ja, ondanks alle aandacht. Ik merk dat er in de eerstelijnszorg weinig zicht is op het probleem. Een valkuil is bijvoorbeeld dat niet wordt onderkend dat iemand met overgewicht ondervoed kan zijn als hij snel afvalt.”

Lees ook: ‘Mensen denken snel dat ze goed eten’

Is ondervoeding te voorkomen?

“Door ziekte of hormonale verandering, veroorzaakt door bijvoorbeeld kanker, zal ondervoeding nooit helemaal te voorkomen zijn. Ondervoeding ligt niet alleen op het bordje van de diëtist. Wij kijken er daarom met een multidisciplinaire bril naar om de schade zoveel mogelijk te beperken.”

Tips?

De belangrijkste tip die ik wil geven: hou het lekker. Speel in op de smaak van de bewoner.”

Lees binnenkort in Gastvrije Zorg meer over ondervoeding en de rol van diëtisten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels