nieuws

​Producten moeten gezonder of verliezen Vinkje

Eten & Drinken

Het is belangrijk dat producten met verzadigd vet, suiker, zout, calorieën en vezels steeds iets gezonder worden, omdat deze nutriënten verband houden met veel welvaartsziekten (diabetes type 2, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker). Daarom heeft Stichting Ik Kies Bewust nieuwe criteria bekendgemaakt.

​Producten moeten gezonder of verliezen Vinkje

Het gaat om producten met het Vinkje. De wetenschappelijke commissie van Stichting Ik Kies Bewust, waarin ook het Voedingscentrum vertegenwoordigd is, heeft de criteria voor deze producten herzien. Enkele honderden producten die in de oude situatie nog wel voldeden moeten nu óf gezonder gemaakt worden óf verder zonder het Vinkje op het etiket.

De voedingsmiddelenbranche krijgt tot 1 januari 2017 de tijd om het aanbod te verbeteren. Het streven van de stichting is om zo veel mogelijk producten te laten innoveren.

Toegestane hoeveelheden

​In diverse productgroepen zijn de maximaal toegestane hoeveelheden verzadigd vet, suiker, zout en/ of calorieën aangepast. Zo is het verzadigd vetcriterium in de kaascategorie met 12,5 procent teruggebracht en is het natriumcriterium in ontbijtgranen met 20 procent teruggeschroefd.

Koffie is water

Er zijn eveneens wijzigingen aangebracht in de indeling van productgroepen: vruchtensappen worden voortaan niet meer als basisvoeding ingedeeld en thee en koffie worden nu gerekend tot de basisproductgroep water. Voor meer duidelijkheid zijn de eenheden bij de criteria aangepast.

Bekijk hier de nieuwe criteria.

Steeds gezonder

Iedere vier jaar worden de criteria voor verzadigd vet, suiker, zout, calorieën en vezels herzien. De bedoeling is dat producten hieraan blijven voldoen en zo steeds iets gezonder worden. Het is belangrijk om minder verzadigd vet, suiker, zout en calorieën te consumeren, omdat veel welvaartsziekten (diabetes type 2, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker) verband houden met de inname van deze nutriënten.

De voedingsmiddelenbranche wil werk maken van een gezonder aanbod en committeert zich daarbij aan de criteria, opgesteld door onafhankelijke wetenschappers en het Voedingscentrum.

> Lees ook Etikettering in de zorg: dit moet u weten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels