nieuws

Zware tegenslag voor voedselverspilling

Eten & Drinken

Iedereen die zich bezighoudt met eten en drinken in de zorg, is ook bezig (als het goed is) met voedselverspilling. Wie kan zeggen dat de verspilling met meer dan de helft is gereduceerd?

Zware tegenslag voor voedselverspilling

Gelre Ziekenhuizen meldt grote successen in hun strijd tegen voedselverspilling. Sinds het ziekenhuis Roomservice à la carte van Chef Martin aanbiedt, is de verspilling met meer dan 50 procent gedaald. Patiënten eten beduidend meer en zijn zeer tevreden over de maaltijden, zo blijkt uit de eerste meting.

Het onderzoek, uitgevoerd door Food & Biobased Research, betreft de beide ziekenhuislocaties van Gelre Ziekenhuizen, in Apeldoorn en Zutphen. De genoemde cijfers zijn gebaseerd op een vergelijking tussen een nulmeting vlak voor de implementatie in december 2014 en een recente meting.

Spectaculair

“De reductie van de verspilling was voor ons niet een heel grote verrassing, maar het is toch mooi om het aangetoond te zien”, zegt Pieter Beijen, adjunct directeur Foodservice bij Chef Martin. “De uitkomsten rond de inname per patiënt zijn wat ons betreft spectaculair. Ook het hogere waarderingscijfer stemt tot tevredenheid.”

Ook Marcel van Walraven, manager Hotel Gelre Ziekenhuizen, is enthousiast: “In totaal is er 600.000 euro bespaard op materiële en personele uitgaven”, aldus Van Walraven op Skipr.nl.

Snel

Het maaltijdconcept van Chef Martin is gebaseerd op een breed assortiment vriesverse maaltijden. Deze maaltijden kunnen snel worden geregenereerd, desgewenst op de afdelingen. Het voordeel volgens de bedenkers: patiënten krijgen de maaltijd sneller geserveerd dan wanneer de maaltijd uit een conventionele centrale keuken komt. Daardoor eten patiënten ook beter, zo is de gedachte.

Bovendien is er geen sprake meer van keukens die overtollige maaltijden moeten weggooien. Elke maaltijd wordt daadwerkelijk gebruikt; op maaltijdniveau is de verspilling dus zelfs nihil.

Gelre ziekenhuizen behoort met 3300 medewerkers en 180 medisch specialisten tot de grotere ziekenhuizen in Nederland. Naast ziekenhuislocaties in Apeldoorn en Zutphen omvat de organisatie drie buitenpoliklinieken en een Diagnostisch Centrum.

Lees ook: Kliniek voorziet miljoenenbesparing bij aanpak verspilling

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels