nieuws

‘Treed op tegen misleidende voedingsetiketten’

Eten & Drinken

Een gezonde leefstijl is bevordelijk voor jong en oud. Gezonde voedselproducten horen daar zeker ook bij, maar de informatie die op de etiketten staan, kan misleidend zijn. De Consumentenbond wil dat daar een eind aan komt.

‘Treed op tegen misleidende voedingsetiketten’

De voedsel- en warenautoriteit NVWA moet optreden tegen misleidende claims van fabrikanten van voedingsproducten, zegt de Consumentenbond. Het gaat om claims op etiketten als ‘rijk aan vezels’, ‘vetarm’ of ‘rijk aan vitamine C’, die bij de consument onder meer de indruk moeten wekken dat hun product gezonder of beter is dan soortgelijke producten.

Informatie op voedingsetiketten

“De wet is helder: informatie op het etiket mag niet misleidend zijn. Etiketten mogen dus niet suggereren dat het levensmiddel beter is dan soortgelijke levensmiddelen die dezelfde kenmerken hebben”, zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Bron van vezels

De organisatie stelde in de supermarkt vast dat fabrikanten proberen hun product onterecht beter of gezonder te laten lijken dan soortgelijke producten door bijvoorbeeld ‘bron van vezels’ op het etiket van ontbijtkoek te zetten, terwijl alle ontbijtkoek van nature een bron van vezels is. “Deze misleidende claims zijn gewoonweg niet toegestaan”, aldus Combée.

Wel toegestaan op voedingsetiketten

Daarnaast laten fabrikanten consumenten ook graag geloven dat hun ongezonde producten wel gezond zijn, stelt de Consumentenbond. Bijvoorbeeld door ‘met B-vitamines’ op snoepjes te zetten of bij chipszoutjes de claim ‘bron van vezels’ te gebruiken. Dit soort claims zijn overigens wel toegestaan, mits de producten ook daadwerkelijk zijn verrijkt met in deze gevallen B-vitamines en vezels, aldus een woordvoerder van de organisatie in een toelichting.

> Lees ook: Producten moeten gezonder of verliezen Vinkje

> Meer weten over etiketten? Lees ook Etikettering in de zorg: dit moet u weten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels