nieuws

Ziekenhuizen laten kritische wethouder maaltijden proeven

Eten & Drinken

Ziekenhuiseten is niet te vreten. Die ongezouten mening deelde de Texelse wethouder Hennie Huisman afgelopen juni met de lezers van het blad Leef-Tijd van ouderenbond ANBO. Zo’n uitspraak heeft natuurlijk gevolgen.

Ziekenhuizen laten kritische wethouder maaltijden proeven

Om te laten zien dat ziekenhuismaaltijden niet enkel uit ‘papperige bloemkool met zompige aardappelen’ bestaan, heeft Chef Martin – het merk waarmee maaltijdproducent Marfo actief is binnen de zorgsector – de wethouder uitgenodigd om de maaltijden van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder te komen proeven.

Bus vol ouderen

Huisman accepteerde de uitnodiging, op voorwaarde dat ze een bus ouderen mee mocht nemen. Aan dit verzoek is letterlijk gehoor gegeven: een bus vol ouderen uit het Texelse verzorgingstehuis Gollards schoof deze middag ook aan.

De gasten proefden zowel Hollandse klassiekers zoals hutspot met rode kool en hete bliksem, als meer exotische gerechten zoals een rijsttafel. In totaal werden negen amuses geserveerd, samen met de gerechten van het ziekenhuismenu waarop ze zijn gebaseerd.

Lees ook Texelse wethouder: ‘Ziekenhuismaaltijden niet te vreten’

Genoten

De wethouder wilde van verschillende deelnemers weten wat zij van het eten vonden. Zelf lijkt ze haar kritische houding te hebben bijgesteld. Ze zei ‘genoten’ te hebben van de verschillende gerechten. Over de reacties op haar column, zei ze: ”Ik wilde vooral naar voren brengen dat het goed is dat er dergelijke ontwikkelingen zijn met betrekking tot maaltijdvoorziening in de zorg.” Het was volgens Huisman niet haar bedoeling op ophef te veroorzaken. “Ik als Amsterdamse dacht dat ik wel ‘niet te vreten’ kon schrijven.”

Ron Blaauw

Wethouder Huisman is echter nog niet van de ziekenhuizen af. In oktober gaat ze nog meer ziekenhuiseten proeven, want ook het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft haar uitgenodigd naar aanleiding van haar column. Daar zal ze de creaties proeven die zijn ontwikkeld door topkok Ron Blaauw.

Op de foto: Chef-kok Pascal Jalhay van Marfo / Chef Martin laat een aantal amuses aan een Texelse gast zien.

Lees hier de inmiddels beruchte column van wethouder Hennie Huisman

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels