nieuws

‘Zet broodmaaltijd in voor zelfredzaamheid’

Eten & Drinken

Een betere broodmaaltijd zorgt voor een hogere zorgkwaliteit. Niet direct, maar via zelfredzaamheid van bewoners. 

‘Zet broodmaaltijd in voor zelfredzaamheid’

Dat schrijft Van Oordt the portion company, partner in de zorg, in de whitepaper Zelfredzaamheid verbeteren met de broodmaaltijd. De broodmaaltijd is een middel om zelfredzaamheid te bevorderen. Een klein, maar wel belangrijk onderdeel van de dag. Het biedt een duidelijke dagstructuur, zorgt voor beweging, creëert genietmoment en dringt ondervoeding terug. Ook biedt een maaltijd aan tafel een moment om te investeren in sociale contacten.

Broodmaaltijd inzetten voor zelfredzaamheid: 3 tips

Zelfredzaamheid bestaat uit keuzevrijheid, zelf doen en sociale contacten.

1. Keuzevrijheid

Bij sommige instellingen zie je dat de bewoner steeds meer keuzevrijheid krijgt in de plek waar de maaltijd wordt genuttigd. Keuze uit huiskamer, restaurant of eigen kamer. Net als thuis heb je de regie in eigen hand. Doordat bewoners deze keuze kunnen maken, is er een gevoel van vrijheid, je creëert meer mobiliteit en ook meer kansen voor sociale contacten. Geef ook vrijheid in het moment van eten. Een inloopontbijt kan een oplossing zijn.

2. Zelf doen

Bewoners willen het liefst zo lang mogelijk onafhankelijk zijn en binnen de zorg is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk te faciliteren. Gebruik hiervoor slimme hulpmiddelen; laat bewoners zelf hun boterhammen klaarmaken met portieverpakkingen of laat bewoners een bijdrage leveren aan de tafel dekken.

3. Sociale contacten

Dingen samen doen of ergens deel van uit kunnen maken, geeft mensen het gevoel dat ze een rol spelen in de samenleving. Dat is heel belangrijk. Samen eten kan hiervoor een oplossing zijn. Haal bewoners uit de kamer wanneer nodig. Houdt wel in gedachten dat binnen de zorg de bewoners hun medebewoners niet zelf hebben uitgekozen. Een klik is niet vanzelfsprekend. Overweeg eens om een bewoner op een andere afdeling te laten eten. Zo ontmoeten ze ook eens andere mensen.

> Lees alle tips en praktijkvoorbeelden in de whitepaper Zelfredzaamheid verbeteren met de broodmaaltijd

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels