nieuws

DvdG: Gezond eten met ouderen (met Janny van der Heijden)

Eten & Drinken

Goed eten en drinken is essentieel om fit en gezond te blijven en je goed te blijven voelen. Ook sociale aspecten rond het eten stimuleren de eetlust en dragen bij aan levensgeluk. De Task Force Gezond eten met ouderen zet zich voor deze elementen in. Janny van der Heijden, boegbeeld van de Task Force, gaat samen met collega’s aan de hand van stellingen het gesprek met u aan op de Dag van de Gastvrijheid (16 november in Utrecht).

DvdG: Gezond eten met ouderen (met Janny van der Heijden)

Bekijk het programma en schrijf in

Van der Heijden kennen we van kijkcijfercanon Heel Holland Bakt. Tevens is ze culinair publiciste en boegbeeld van de Task Force. Haar collega’s zijn Herman Peppelenbos en Lasca ten Kate. Peppelenbos is de voorzitter van de Task Force en lector Groene Gezondheid aan de HAS Hogeschool. Ten Kate is de secretaris en eigenaar van TrueTasteVentures.

Task Force Gezond eten met ouderen

Herman Peppelenbos

Task Force moet kennis over gezond eten voor ouderen beschikbaar stellen

De Task Force heeft de opdracht om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bestaande kennis en ervaringen rond een gezond voedingspatroon bij ouderen beschikbaar komt. Tevens moet ze in kaart brengen wat en hoe alle partijen kunnen bijdragen aan dit voedingspatroon. “We streven naar het verbinding van initiatieven en kennisontsluiting zodanig dat die ingezet kan worden voor daadwerkelijke verbetering, verandering en uitbreiding van (goede) maaltijdzorg. Dit vraagt ook om het blootleggen van knelpunten en het zien welke rol de departementen kunnen spelen bij het oplossen daarvan”, aldus de organisatie van de Task Force.

Task Force gezond eten met ouderen

Lasca ten Kate

Van Rijn en Van Dam hadden de wens voedingszorg voor ouderen te verbeteren

Nadat staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Van Dam (EZ) hadden aangegeven dat ze de voedingszorg voor ouderen willen verbeteren, is de Task Force op 8 maart 2017 aangekondigd. Van Rijn en Van Dam zagen signalen uit de samenleving en voelden zich betrokken bij dit onderwerp. De bedoeling is dat de resultaten op 1 maart 2018 zijn behaald.

Task Force gaat partijen verbinden

Wat gaat de groep concreet doen?

  • Bestaande, met name lokale, initiatieven inventariseren en best practices en lessons learned (aanbevelingen) beschikbaar stellen aan partijen die gezonde voeding voor ouderen willen verbeteren.
  • Meer zicht krijgen op de bestaande behoefte binnen enerzijds de zorgwereld en anderzijds onder thuiswonende ouderen.
  • Focus hierbij ligt op ‘aanjagen’ en ‘verbinden’ door partijen bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. Dit gebeurt door ervaringen en kennis zichtbaar te maken, te bundelen en te verspreiden en vraag en aanbod aan elkaar te koppelen.

Deelnemen aan het gesprek over gezonde en duurzame voedingszorg voor ouderen? Kom naar de Dag van de Gastvrijheid op 16 november in Utrecht (Beatrix Theater).

> Bekijk het programma en schrijf in


 

> Lees ook Kleinschalig wonen: hoe zorg je voor kwaliteit van leven?

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels