nieuws

AKB, Marfo en topchef Jalhay presenteren klein gerecht en nieuw bord voor zorg

Eten & Drinken

In restaurant Bougainville in Amsterdam hebben meesterkok Pascal Jalhay van maaltijdleverancier Marfo en serviesleverancier AKB op maandag 30 oktober een voor de zorgsector belangrijke culinaire innovatie gepresenteerd. Het gaat om de introductie van een kleine geportioneerde maaltijd (tot maximaal 300 gram) in combinatie met een speciaal daarvoor ontworpen bord met kleinere spiegel.

AKB, Marfo en topchef Jalhay presenteren klein gerecht en nieuw bord voor zorg

Bord en gerecht zijn ontworpen om de eetlust van ziekenhuispatiënten te bevorderen. Specifiek is daarbij gekozen voor patiënten oncologie, longpatiënten en ouderen met een verminderde eetlust. Het bord is ontwikkeld in een samenwerking tussen AKB, maaltijdleverancier Marfo en porseleinfabrikant Seltmann.

Een maaltijd van Chef Martin, het zorglabel van Marfo, weegt normaliter 400 gram, vertelt accountmanager Jolande de Wit. “Er moest een oplossing worden bedacht voor mensen die veel energie verbruiken voor hun herstel maar tegelijk weinig zin hebben in eten. Pascal Jalhay heeft speciaal voor hen een serie kleinere gerechten ontworpen van 300 gram. Anders dan de grote gerechten bevatten de kleinere een relatief hoge calorische (400 kcal) en eiwitwaarde (25 gram), zodat patiënten wel de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen.”

Perfecte presentatie

AKB, dat onder meer servies en bestek levert aan tal van Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen, heeft vervolgens het nieuwe bord ontworpen. Het nieuwe bord dat deze week werd gepresenteerd heeft dezelfde doorsnee als het oude bord, maar is uitgerust met een kleinere spiegel van 165 millimeter. Directeur Jos den Hengst: “De borden die voorheen werden gebruikt, waren eigenlijk te groot. Omdat het nieuwe bord dezelfde grootte heeft, vergt de introductie van deze innovatie geen enkele aanpassing voor gebruikers. Dezelfde deksels passen op deze borden en ze zijn geschikt voor regeneratie.”

Voor ziekenhuispatiënten is die esthetiek van groot belang, weet Jalhay, die eerder als chef-kok bij Vermeer twee sterren kookte. “Eten is voor een groot deel beleving. Het gaat niet alleen om smaak, maar ook om hoe het gepresenteerd wordt. Zo’n bordspiegel lijkt maar een detail, maar ik ben ervan overtuigd dat het herstellende patiënten helpt hun eetlust te versterken.”

Oncologiepatiënten

Bij de lancering aanwezige ziekenhuismanagers ontvangen de innovatie van AKB en Marfo met enthousiasme. Een manager van het Canisius-Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen zegt “erg blij” te zijn. “Met name oncologiepatiënten kennen gedurende de dag een nogal grillig smaakverloop. Ze hebben soms ’s morgens zin in een maaltijd waar ze een paar uur later al helemaal geen trek meer in hebben. Of ze hebben het ene moment veel trek, terwijl er het volgende moment nauwelijks eetlust is. Het is voor hen bijzonder fijn dat met deze oplossing op hun wensen wordt ingespeeld.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels