nieuws

Etiketten gezondheidsapps: wie controleert wat?

Eten & Drinken

Een etiket om aan te geven wat de samenstelling, houdbaarheid en hoeveelheid van een product is. Erg handig bij het waarborgen van onze voedselveiligheid en geen wonder dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) hier streng op controleert. Maar hoe zit dat eigenlijk bij de etiketten van gezondheidsapps?

Etiketten gezondheidsapps: wie controleert wat?

Terwijl heel Nederland de afgelopen tijd in rep en roer was over de vergiftigde eieren en iedereen met een overduidelijke vinger naar de VWA wijst, is het waarborgen van onze online volksgezondheid complexer. Sterker nog, dan is er helemaal niemand die controleert of de etikettering klopt en die de aanbieder ervan tot eventuele gevolgen, zoals het uit de handel halen, verplicht.

Kunstmatige intelligentie

Zo nam Medicalfacts de proef op de som met twee voorbeelden. Zowel bij de calorieverbranding van de stappenteller als bij de kunstmatige intelligentie die advies geeft bij de symptoomchecker blijkt de informatie niet geheel te kloppen. Zo bewees een studie van de Consumentenbond dat de gebruiker van de stappenteller veel minder verbrandt dan de teller aangeeft. Bij de symptoomchecker lag de oorzaak meer in de Amerikaanse beslisbomen die voor de kunstmatige intelligentie gebruikt werden en de borging van de veiligheid van de patiëntgegevens.

Beiden toch niet zonder belangrijke gevolgen, maar wie controleert? De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)? Nee, die beoordeelt enkel software die gebruikt wordt als medisch hulpmiddel om te diagnosticeren of te behandelen door een professional. Of de VWA verantwoordelijk is hiervoor valt nog te bezien. Dit soort apps zijn nog nieuw en er bestaat nog geen instantie met gezag die voorschrijft wat de etiketten van gezondheidsapps moeten bevatten. Daarnaast vraagt het beoordelen ook een zekere expertise die er nu nog niet is. Hoog tijd voor verandering dus!

> Lees ook Etikettering in de zorg: dit moet u weten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels