nieuws

‘Zorgrestaurant niet rendabel’

Eten & Drinken

Zorgrestaurants zijn niet meer rendabel, omdat er steeds minder eters komen. Rotterdamse zorgrestaurants sluiten hierom vaker hun deuren.

‘Zorgrestaurant niet rendabel’

Dat schrijft het AD.

In het afgelopen jaar alleen al viel het doek voor het restaurant in de Nancy Zeelenbergflat in Charlois, de eetgelegenheid in De Steenplaat in Feijenoord en het grand café Zuiderkroon in Pendrecht. Zorginstellingen Laurens, Humanitas en Aafje geven bij sluiting dezelfde reden op, namelijk teruglopende inkomsten.

‘Eten is zorgrestaurant is belangrijk voor sociaal contact’

Ouderenbelangenvereniging ANBO maakt zich hier zorgen over. “Eten in een restaurant tussen andere ouderen is belangrijk, want ze houden er sociaal contact”, aldus woordvoerder Renée de Vries. Caroline van Aalst van de Gebiedscommissie Charlois van zorginstelling Aafje, beaamt dat. “Sluiting betekent voor veel ouderen dat ze geen dagbesteding meer hebben. Zelfs hun dagelijkse bakkie koffie zijn ze kwijt.”

‘Ook als je ouder bent, wil je kiezen’

Is er een alternatief? “Bij sommige tehuizen heeft het restaurant plaatsgemaakt voor een cateringbedrijf. Bij een flat elders in het land is dit een probleem geworden. De bewoners kunnen alleen terecht bij de maaltijdleverancier die door de instelling gekozen is”, schetst De Vries. “Maar ook als je wat ouder bent, moet je toch wat te kiezen hebben?”


Het zorgrestaurant: kans of kostenpost?

Zorginstellingen vinden het restaurant voor huidige en toekomstige bewoners zeer belangrijk, maar leggen er vaak veel geld op toe. Accepteren deze kostenpost? Of zoeken naar de kansen die het restaurant biedt? De DrieGasthuizenGroep koos voor het laatste en ging voor de exploitatie van een zorgrestaurant in zee met een horecaondernemer. Betrokkenen delen op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd hun bevindingen en geven tips om kansen voor het zorgrestaurant te pakken.


> Lees ook Zorgmaaltijd: hoe zorg je voor een kwalitatieve maaltijdvoorziening?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels