nieuws

Koks, uw programma voor de Dag van de Gastvrijheid

Eten & Drinken

Het is tijd voor kwaliteit in de zorg! Rondom die slogan bieden Hans Everse (Zorgstroom Tafel Thuis en Gastronomisch Gilde), Tamara de Weijer (Arts en Voeding), Koen van der Linden en Jeroen Mulder (Slingeland ziekenhuis) en Rik Diepenbrug (SWZP) op de Dag van de Gastvrijheid (16 november) relevante informatie en vooral veel inspiratie voor koks in de zorg.

Koks, uw programma voor de Dag van de Gastvrijheid

Het programma van de Dag van de Gastvrijheid biedt voor ieder wat wils. Naast de plenaire sessies is er voor koks, managers, gastvrijheidsmedewerkers en cliëntenraden een specifiek programma samengesteld. Gedurende de gehele dag is het partnerplein geopend, waar doorlopend demo’s, proeverijen en andere manieren van interactie plaatsvinden. Het congres vindt plaats in Utrecht in het Beatrix Theater.

Koks, uw programma

Het effect van voeding op gezondheid

Een sneller herstel, meer welbevinden, kortere ligduur, een preventieve werking of minder medicijnen, de claims over het effect van goede voeding in de zorg liegen er niet om. Als ze waar zijn en de kosten van de zorg daarmee zouden dalen, is het belang van voeding evident en zou daarin geïnvesteerd moeten worden. Maar wat zijn de huidige inzichten en opgedane ervaringen over de effecten van voeding op gezondheid?

Spreker: Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Arts en Voeding

Minder verspilling, meer regionaal

Het Slingeland ziekenhuis heeft door middel van LEAN de voedselderving sterk weten terug te dringen. Door deze besparing is het mogelijk om meer regionale producten in te kopen voor de gekoppelde keuken. De ambitie is om zelfs 75 procent regionaal te betrekken. Deze ontwikkeling sluit aan bij de doelstelling van de directie: het beste regionale ziekenhuis van Nederland worden.

Sprekers: Koen van der Linden, manager Gastenservices en Jeroen Mulder, teamleider eten & drinken Slingeland ziekenhuis

Nieuw elan in de keuken en het restaurant

Rik Diepenbrug stond eind 2016 bij SWZP voor de opdracht de voedingsdienst te reorganiseren. Met als uitgangspunten het behoud van de eigen keuken, front cooking in uitnodigende restaurants, uitbreiden van het aantal maaltijden, bezuinigen en het realiseren van hogere opbrengsten. Diepenbrug zag vooral kansen en slaagde erin zijn medewerkers betrokken en enthousiast te krijgen. In deze sessie neemt hij deelnemers mee in zijn reis.

Spreker: Rik Diepenbrug, hoofd voeding Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP)

Onderscheidend zijn met maaltijden

Onze vaste columnist Hans Everse maakte onlangs de overstap van een gekoppelde kleine keuken bij Cleijenborch naar een ontkoppelde grote keuken bij Tafel Thuis. Toch wil hij niet focussen op massa maar op kwaliteit en onderscheidend vermogen in de regio. Onder meer door zich te richten op gezonde maaltijden – minder zout, suiker en vet – en het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten. In deze sessie gaat Everse in op de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Spreker: Hans Everse, divisiemanager Zorgstroom Tafel Thuis en vice-voorzitter Gastronomisch Gilde

> Bekijk ook het hele programma
> Schrijf u in

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels