nieuws

Onderscheidend zijn met maaltijden

Eten & Drinken

Hans Everse maakte onlangs de overstap van een gekoppelde kleine keuken bij Cleijenborch naar een ontkoppelde grote keuken bij Tafel Thuis. Toch wil hij niet focussen op massa maar op kwaliteit en onderscheidend vermogen in de regio. Onder meer door zich te richten op gezonde maaltijden – minder zout, suiker en vet – en het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten. Op de Dag van de Gastvrijheid (16 november) gaat Everse in op de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Onderscheidend zijn met maaltijden

Hans Everse is naast columnist en divisievoorzitter ook eigenaar van Zilt-E Ziltzaam lekker en vice-voorzitter van het Gastronomisch Gilde. Op de Dag van de Gastvrijheid zal hij in een parallelsessie van driekwartier uit de doeken doen welke uitdagingen bij ‘onderscheidend zijn met maaltijden’ komen kijken.

> Bekijk het programma van de Dag van de Gastvrijheid of schrijf u in

6 x blogs van Hans Everse

Alvast zes voorproefjes van zijn gedachtespinsels:

1. Duurzaam zorg(en)

Maatschappelijk, duurzaam, verantwoord en daarnaast ook puur, echt, eerlijk en dat soort termen zijn tegenwoordig veel in omloop. Iedereen lijkt het te doen in theorie maar is dat ook zo in de praktijk.

2. Ons een zorg, of onze zorg?

De toekomst van de keuken is al jaren een heet hangijzer in menig zorgkeuken in Nederland, zo ook bij ons. Afgelopen maand heb ik ons ingeschreven voor ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’, een mooi initiatief van Diverzio. Waarom? Omdat ik trots ben op hoe wij het doen.

3. Hoe eten we vandaag?

Je komt thuis van je werk, loopt onbekommerd de keuken in en ziet dat je partner druk in pannen aan het roeren is, wat ingrediënten snijdt, proeft, op smaak brengt, nogmaals proeft, en je ruikt de heerlijke geur van jawel… je lievelingsgerecht!

4. Beleving

Stelt u zich eens voor: liggend op een ligbed in de zon, de wind ruist door het pampasgras en de duiven fladderen door de lucht. Af en toe een stem die wat zegt en kinderen die spelen op de achtergrond. Je ruikt het gras met af een toe een vleugje barbecue. Een drankje in de hand en gewoon genieten…

5. (Z)onder voeding

Spraken we in mijn vorige column nog over waste ofwel een overschot, nu duiken we in het niet voldoende binnenkrijgen van de broodnodige voedingsstoffen, ofwel een tekort.

6. Samen = sterker

De laatste zes jaar ben ik erg druk geweest om in mijn keuken, met hulp van mijn team en mijn collega’s van binnen en buiten de branche, te bereiken dat we kunnen koken met verse producten uit de streek en van het seizoen. Dat loopt goed!

> Lees ook Koks, hier uw programma voor de Dag van de Gastvrijheid

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels