nieuws

Hoe gaan cateraars met nieuws van besmette eieren om?

Eten & Drinken

UPDATE – Het nieuws van de met Fipronil besmette eieren heeft ook gevolgen voor de zorgsector. Hoe gaan ziekenhuizen en leveranciers bijvoorbeeld met het serveren en leveren van verse eieren om? We vroegen het aan een aantal cateraars.

Hoe gaan cateraars met nieuws van besmette eieren om?

Het nieuws van de met de insecticide Fipronil besmette eieren zorgde voor opschudding, ook in de zorg. Zo besloot VUmc vorige week woensdag om voorlopig geen eieren of producten waarin eieren zijn verwerkt te serveren aan zijn -vaak kwetsbare- patiënten. Ook in het bedrijfsrestaurant werden -voorlopig- geen eieren of ei-producten aangeboden.

Schriftelijke garantie

Sinds 7 augustus verschaft het Amsterdamse ziekenhuis weer eieren en eiproducten aan patiënten en medewerkers. “Wij hebben de schriftelijke garantie van onze leveranciers dat onze eieren niet besmet zijn.”

Vermaat, het bedrijf dat de brasserie, AH to go en het bezoekersrestaurant van het VUmc exploiteert, maar ook andere ziekenhuizen als klant heeft, besloot vorige week voorlopig geen eieren of ei-producten te serveren. Bonna van Schijndel van Vermaat Groep: “Wij volgen daarin het advies van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Hierbij moet je gewoon geen risico’s willen nemen. Dus voorlopig serveren wij geen verse eieren of gerechten waarin verse eieren verwerkt zijn en wachten op de uitslag van de testen die de NVWA doet.”

Terughoudend in het aanbieden van eieren

Ook Albron is terughoudend in het aanbieden van producten met eieren erin. “We controleren op basis van de NVWA-lijst of er in ons assortiment eieren zitten die een ontoelaatbaar gehalte aan de insecticide Fipronil bevatten en verwijderen deze”, aldus Albron-woordvoerder Claartje Hilhorst. Het lopende onderzoek van de NVWA wil de cateraar afwachten.

Een heel ander beleid dan bij cateraar Hutten, zo vertelt manager Food Charles Janssen. Naar aanleiding van de ophef rond eieren die mogelijk met de insecticide finopril zijn besmet, heeft de cateraar die in meerdere locaties de voeding verzorgt, direct onderzoek laten verrichten. Het resultaat is dat de eieren die worden gebruikt veilig zijn. “Omdat onze rondeeleieren – voorzien van driesterrenkeurmerk Beter Leven – niet op de lijst van de NVWA staan. Dus is er geen enkele onrust of aanleiding om onze klanten geen eieren te laten eten.”


TIP: Meer weten over onze voedselveiligheid en de hygiënecode voor de zorg? Lees dan Hygiënecode: hoe pas je het toe in de zorg?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels