nieuws

Programmalijn eten & drinken op Focus op Kleinschalig wonen

Eten & Drinken

Binnen kleinschalig wonen is eten & drinken een belangrijk thema. En daarom is hier ook een speciale programmalijn op gemaakt op het symposium Focus op Kleinschalig wonen (12 oktober). Onder meer delen Angelique Koelewijn en Eline van Deurzen van Bartimeüs hun inzichten.

Programmalijn eten & drinken op Focus op Kleinschalig wonen

Aan kleinschalig wonen worden voordelen toegekend die inspelen op kwaliteit van leven, maar de praktijk is vaak anders dan de theorie. De manier van uitvoer is direct van invloed op het resultaat. Tijdens de Focus op Kleinschalig wonen in Vianen gaat u in op knelpunten, krijgt u inzichten en oplossingen aangereikt om de kwaliteit van kleinschalige zorg te verbeteren. Een greep uit de sessies.

Uitdagingen rond de maaltijd

Vakmedianet doet in samenwerking met Van Hoeckel onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van medewerkers en teams in woonvormen. Het onderzoek zoomt in op het proces rond de maaltijden, maar ook werkwijze, knelpunten en oplossingen rond aspecten als P&O, participatie en gastvrijheid worden onderzocht. Tijdens Focus op Kleinschalig wonen worden de resultaten voor het eerst gepresenteerd.

Eigen regie bij de maaltijd

Bartimeüs, een organisatie voor mensen met een visuele beperking, startte enkele jaren geleden het project ‘Voeding, eet smakelijk!’. De boodschappen, het koken, het tafeldekken en het afruimen worden – binnen de mogelijkheden van de bewoners – gewoon zelf en met elkaar gedaan. De pilot was een groot succes: bewoners raakten enthousiast en kregen meer zelfvertrouwen waardoor ook de begeleiders enthousiast raakten. De aanvankelijke pilot heeft een stevig vervolg gekregen in de organisatie.

Spreker: Angelique Koelewijn en Eline van Deurzen, Bartimeüs

Vakkennis rond de maaltijd

Met de overstap van grootschalige naar kleinschalige zorg kan er veel voedings- en kookkennis verloren gaan. Ook de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers bij de maaltijd leidt tot vraagstukken en risico’s. In deze workshop krijgen deelnemers praktische handvatten voor lekkere, gezonde en veilige maaltijden in woonvormen.

Spreker: Hugo van Waarde

> Lees het hele programma of schrijf in

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels