video

‘Beter weten Beter eten’ wint Maria ter Welleprijs 2017

Eten & Drinken

Hoe zorg je dat je als nierpatiënt niet te veel natrium, fosfaten of kalium binnenkrijgt? Daarvoor bedacht CWZ diëtist Sophie Luderer een oplossing: de serious game ‘Beter weten Beter eten’ dat nierpatiënten bijvoorbeeld tijdens hun dialyse kunnen spelen. Luderer wint hiermee de Maria ter Welleprijs 2017.

‘Beter weten Beter eten’ wint Maria ter Welleprijs 2017

Dat meldt de Nierstichting. De Maria ter Welle Prijs is een aanmoediging voor initiatieven van professionals die het leven van nierpatiënten verbeteren.

Het spel leert de patiënt over dieetonderdelen

Sophie Luderer, diëtist van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontwikkelde samen met Louise Witteman, diëtist bij Robin Health Games, de serious game. Het spel leert de patiënt over diverse dieetonderdelen. Per voedingsstof zet de speler bijvoorbeeld de producten op volgorde of beantwoordt kennisvragen. Tijdens het spelen ontvangt de speler extra dieettips en kunnen scores gedeeld worden met andere spelers.

Dieet bij nierziekte is complex

Het dieet bij een nierziekte is complex, schrijft CWZ. De tijd voor een dieetconsult is beperkt, terwijl er specifieke kennis over voedingsstoffen overgebracht moet worden. Van deze stoffen hebben nierpatiënten soms nog nooit gehoord, en ze zijn vaak niet te herleiden in het product of op het etiket. Ook is bekend dat patiënten maar tien procent onthouden van wat ze in de spreekkamer horen, terwijl dit stijgt tot 75 procent als de kennis in de praktijk wordt beoefend.

> Lees ook Zorgmaaltijd: hoe zorg je voor een kwalitatieve maaltijdvoorziening?
> De maaltijd is en blijft één van de belangrijkste pijlers als het gaat om welbevinden in de zorg. Meer weten over diëtiek? Op 1 juni is het symposium Focus op de Zorgmaaltijd. Bekijk het programma

Video

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels