nieuws

IGZ staat voor kwaliteit in langdurige zorg

zorg met sterren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zet zich in voor goede en veilige zorg. Hoofdinspecteur Verpleging en langdurige zorg Joke de Vries geeft tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2012 uitleg over het werk van de IGZ.

IGZ staat voor kwaliteit in langdurige zorg

In de langdurige zorg gaat het om mensen die vaak zorgafhankelijk zijn voor de rest van hun leven en vaak niet goed voor zichzelf kunnen opkomen. “De IGZ wil met haar toezicht bereiken dat zij kunnen rekenen op goede en veilige zorg,” zegt hoofdinspecteur Verpleging en langdurige zorg Joke de Vries.

De IGZ heeft verschillende manieren om toezicht te houden. Een daarvan is risicogericht toezicht. Met dit toezicht brengt de IGZ in kaart bij welke instellingen de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg groot zijn. Daarnaast zet de inspectie thematoezicht in om landelijk inzicht te krijgen in specifieke aspecten of sectoren in de gezondheidszorg. Incidenten, misstanden en structurele tekortkomingen die bij de GGZ worden gemeld, zijn ook belangrijk voor het toezicht van de IGZ.

Sinds 2011 maakt de IGZ ook gebruik van mystery guests in de ouderenzorg. De inspectie zet deze in om informatie te verzamelen over bejegening, huiselijkheid en een prettige woonomgeving.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels