nieuws

‘Gastvrij en laagdrempelig, dát is de toekomst’

zorg met sterren

Het woonwijkcentrum, laagdrempelig en gastvrij, is de zorginstelling van morgen. Althans, dat vindt Saskia Schnoing- Meppelink.

‘Gastvrij en laagdrempelig, dát is de toekomst’

“Eerst was alleen zorgen voor ouderen belangrijk. Toen werd de woonplek dat ook. En nu is de gehele wijk van cruciaal belang voor de zorg van oudere medebewoners”, zegt Saskia Schnoing- Meppelink, unitmanager Facilitair locatie Holdert van Leveste Care. Samen met collega Gerry Hoff, accountmanager Voeding verzorgde ze de workshop ‘Burgerkracht: de toekomst van een woonwijkcentrum’ tijdens de workshopdag Gastvrijheidszorg in de praktijk.

Gastvrij

Omdat zowel zorgen en wonen als de wijk rondom de instelling belangrijk is voor het welzijn van ouderen, is Holdert een gastvrij ‘woonwijkcentrum’. “Deze naamgeving heeft een lagere drempel voor burgers uit de wijk om zomaar binnen te komen en van een dienst gebruik te maken”, aldus Schnoing.

Lees ook: Het recept voor geborgde gastvrijheid

Op locatie Holdert biedt Leveste Care verschillende activiteiten die focussen op het welzijn van bewoners en om mensen uit de wijk te verwelkomen, zoals een verenigingsleven met clubs rondom thema’s als muziek, handwerk, sport en spelletjes. “Bewust kozen wij voor clubs en verenigingen omdat je daarmee verschillende stressfactoren ondervangt. Het is tijdverdrijf, start een sociaal netwerk en brengt structuur aan in de week,” aldus Schnoing.

Bejegening

Ook belangrijk voor goed welzijn is de bejegening van bewoners, vinden Schnoing en Hoff. “Ook in het uur van de spits kun je een glimlach bieden of een bewoner complimenteren. Het kost maar weinig tijd en het effect is groot.”

Bejegening gaat niet alleen over het uitdelen van complimenten en een gulle lach; ook een klacht over een maaltijd behandelen als advies hoort daarbij. Om die adviezen in te winnen, loopt de kok na de maaltijd altijd een rondje door het restaurant. “Zo kunnen we direct met klachten aan de slag”, meldt Hoff.
Dat restaurant speelt overigens een cruciale rol in het woonwijkcentrum. “Door verschillende streekgerechten en themamaaltijden aan te bieden, proberen we de burger uit de wijk naar ons restaurant te trekken”, aldus Hoff.

Holdert

Het woonwijkcentrum kan burgers ook op een andere manier binnenhalen, vertelt Schnoing. “Vaak hebben burgers diensten nodig die op bepaalde punten in de wijk worden aangeboden. Zoals bloedprikken, DHL, plastic zakken voor het verzamelen van plastic. Zo komt de burger sowieso en voor een volgend bezoek is de drempel lager om gebruik te maken van andere faciliteiten.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels