nieuws

‘Goed luisteren, daar draait het om’

zorg met sterren

Voor de eerste keer meedoen met Gastvrijheidszorg met Sterren en meteen winnen. Het overkwam ’t Warant in Helmond. In de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg onderzoeken we hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

‘Goed luisteren, daar draait het om’

De GGZ-instelling voor kortdurende zorg werd in 2006 geopend op het terrein van het Elkerliek Ziekenhuis. Het management had een helende omgeving voor ogen en er werd een interieurarchitect ingeschakeld om feeling te krijgen voor de juiste inrichting en kleuren, vertelt Harrie van den Bergh, manager facility services. “De keuze voor een rustgevende, vriendelijke uitstraling is eigenlijk een beetje onbewust gemaakt. De kliniek moet een plaats zijn waar de cliënt tot rust komt, maar ook wordt aangespoord om actief mee te doen en contacten te leggen.”

Zorgvisie

De laatste drie jaar heeft ‘t Warant zich verder verdiept in gastvrijheid. Van den Bergh: “We werken vanuit onze op herstel gerichte zorgvisie. Van daaruit hebben we gekozen voor serviceconcepten waarbij onze leidraad is: we doen het voor en met de mensen. We werken vanuit onze cliënten. Gastvrijheid betekent voor ons een warme, ontspannen sfeer creëren, veel keuzemogelijkheden bieden en aandacht hebben voor de wensen van onze cliënten. Goed luisteren, daar draait het om.”

Transparantie

Sinds 2010 wordt er serieus werk gemaakt van de gewenste cultuurverandering. Van een gesloten organisatie moet het naar transparantie, met als kernwaarden betrokken, betrouwbaar, ambitieus. Belangrijk voor de cultuurverandering zijn enkele aanjagers die veel in gang zetten, en een instemmende raad van bestuur. “Dat heb je echt nodig om gastvrijheid goed op te pakken”, vindt Van den Bergh. “En je moet er ook de nodige tijd voor hebben, vooral omdat je echt iedereen bij het beleid moet betrekken. Ook familieleden en familieraad moeten de op de hoogte zijn, we doen dat door ze uit te nodigen voor themabijeenkomsten en open dagen.”

Lees in de laatste Gastvrije Zorg van 2014, die binnenkort verschijnt, alles over ‘t Warant in Helmond.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels