nieuws

‘Misschien kan de psychiater sinaasappelen uitpersen’

zorg met sterren

Iets extra’s doen, een schepje erbovenop; dát is hoe je als zorgverlener kunt uitblinken in gastvrijheid, zo ontdekte ‘t Warant. Als nieuwe deelnemer aan Gastvrijheidszorg met Sterren ging de GGZ-instelling er dit jaar meteen met de hoofdprijs vandoor.

‘Misschien kan de psychiater sinaasappelen uitpersen’

In 2006 opende ‘t Warant, onderdeel van GGZ Oost Brabant, de deuren op het terrein van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Herman Mulder, inmiddels al tien jaar voorzitter van de cliëntenraad van GGZ Oost Brabant, ziet het verschil tussen vroeger en nu. Toen bleven de mensen van de receptie gewoon doorwerken, nu zeggen ze de bezoeker vriendelijk gedag. De inrichting helpt ook mee. De bouw van de balie is bewust laag. Er wordt letterlijk niet op mensen neergekeken. “Je komt nu ergens binnen. Dat vinden we belangrijk.”

Verbetering

Mulder is te spreken over psychiaters die tegenwoordig bij een crisisopname een kopje koffie aanbieden of vragen of iemand al heeft gegeten in plaats van meteen met behandelen te beginnen. “Een hele verbetering, maar er kan nog wel een schepje bovenop. Ik zeg weleens: de gemiddelde uitrusting van een behandelaar bestaat uit koffie, thee, een glaasje water en tissues. Maar laten we eens nadenken of hij niet ook wat sinaasappelen kan uitpersen. Niet letterlijk natuurlijk, het gaat om een beetje extra aandacht.”

Lees meer over het gastvrijheidssucces van ‘t Warant in de decembereditie van Gastvrije Zorg.   

GMS sponsorbalkje november 2014

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels