nieuws

‘GGZ heeft te weinig uitleg gegeven’

zorg met sterren

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben te weinig uitleg gegeven over zichzelf en de zorg die ze verlenen. Dat zegt Ad van Oostrum van GGzE in de nieuwe Gastvrije Zorg. Locatie Landgoed De Grote Beek heeft al jaren succes met Gastvrijheidszorg met Sterren. De buitenwereld binnenhalen is belangrijk, zegt Van Oostrum van het stafbureau van de […]

‘GGZ heeft te weinig uitleg gegeven’

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben te weinig uitleg gegeven over zichzelf en de zorg die ze verlenen. Dat zegt Ad van Oostrum van GGzE in de nieuwe Gastvrije Zorg. Locatie Landgoed De Grote Beek heeft al jaren succes met Gastvrijheidszorg met Sterren.

De buitenwereld binnenhalen is belangrijk, zegt Van Oostrum van het stafbureau van de raad van bestuur van GGzE. “Wat wij, de GGZ, te weinig hebben gedaan, is uitleggen wie we zijn en wat we doen. De psychiatrie heeft nog altijd een beetje een negatief imago. Ook al heeft iedereen in zijn directe omgeving wel iemand met een psychiatrische aandoening, is er nog veel onbekend. Daarom zijn we begonnen achter de deuren vandaan te komen door ons landgoed een open karakter te geven met veel mogelijkheden waar de bewoners van Eindhoven gebruik van kunnen maken. En daar gaan we mee door.”

De Grote Beek (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastvrij

Landgoed De Grote Beek in Eindhoven heeft goed nagedacht hoe patiënten en bezoekers zo gastvrij mogelijk kunnen worden benaderd. Het gesloten karakter van de psychiatrie heeft plaatsgemaakt voor een transparante omgeving. Onderdeel daarvan is het renoveren van gebouwen, zodat iedereen die wordt opgenomen een eigen appartementje heeft. “De introductie van het Planetree-concept in 2009 en de deelname aan Gastvrijheidszorg met Sterren vanaf 2011 heeft ons geholpen kritisch naar ons beleid te kijken”, weet Van Oostrum.

Sterren

Drie achtereenvolgende jaren heeft Landgoed De Grote Beek in Eindhoven – de hoofdlocatie van GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen) – meegedaan aan Gastvrijheidszorg met Sterren, met een vierde, een tweede en een derde plaats als resultaat.

Lees meer over Landgoed De Grote Beek, GGzE en de effecten van Gastvrijheidszorg met Sterren in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die aanstaande vrijdag verschijnt.

Gastvrije Zorg, wat is dat voor blad? Bekijk hier onze uitgaves.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels