nieuws

‘Ondernemen in de zorg heeft de toekomst’

zorg met sterren

De kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar de toegankelijkheid kan nog beter. Door ondernemerschap kan je die toegankelijkheid vergroten en de bejegening positiever maken. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter op het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg. Zijn presentatie ging over zorgondernemerschap in vier etappes. Drie zorgmarkten “De wereld van de zorg is behoorlijk ingewikkeld”, […]

‘Ondernemen in de zorg heeft de toekomst’

De kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar de toegankelijkheid kan nog beter. Door ondernemerschap kan je die toegankelijkheid vergroten en de bejegening positiever maken. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter op het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg. Zijn presentatie ging over zorgondernemerschap in vier etappes.

Drie zorgmarkten

“De wereld van de zorg is behoorlijk ingewikkeld”, aldus Loek Winter. “Er zijn eigenlijk drie zorgmarkten, de Zorgconsumptiemarkt, de Zorgverzekeringsmarkt en de Zorginkoopmarkt. De kwaliteit van de zorg is weliswaar goed, maar de administratieve complexiteit is nog te hoog. Daar moet verandering in komen. Zeker ook omdat de zorgwereld erg aan het veranderen is.”

Patiënt is consument geworden

De patiënt kiest tegenwoordig zelf waar hij zorg wil ontvangen. “De pragmatische zorgconsument – de mensen die via Google kijken waar ze naar toe willen – bestaat op dit moment al uit 41% van de Nederlandse bevolking. Je ziet duidelijk een shift plaatsvinden, met name vanuit de Randstad.”

Hyperconsumentisme

Loek Winter is trots op de kwaliteit van de zorg. “De toegankelijkheid van de zorg kan nog wel beter. Door ondernemerschap kan je die toegankelijkheid vergroten en de bejegening positiever maken. Het grote risico is wel dat er hyperconsumentisme ontstaat, waardoor er een explosie van kosten ontstaat. Ondernemerschap is dus belangrijk, maar wel binnen de grenzen.”

Formule

Als formule voor goed ondernemerschap in de zorg noemt Winter het volgende: Focus x Volume = Kwaliteit & Kostprijs.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels