nieuws

‘Zorg gaat de instelling uit en de samenleving in’

zorg met sterren

De zorg gaat de instelling uit en de samenleving in. De muren van een zorginstelling worden transparanter. Welke gevolgen heeft dat voor de gastvrije samenleving? Die vraag stond centraal tijdens de presentatie van Jacobine Geel, voorheen dagvoorzitter van Gastvrijheidszorg met Sterren, nu voorzitter van GGZ Nederland. De zorgwereld is aan het veranderen. Vanaf nu en […]

‘Zorg gaat de instelling uit en de samenleving in’

De zorg gaat de instelling uit en de samenleving in. De muren van een zorginstelling worden transparanter. Welke gevolgen heeft dat voor de gastvrije samenleving? Die vraag stond centraal tijdens de presentatie van Jacobine Geel, voorheen dagvoorzitter van Gastvrijheidszorg met Sterren, nu voorzitter van GGZ Nederland.

De zorgwereld is aan het veranderen. Vanaf nu en in de toekomst moet de zorg dichtbij mensen moeten georganiseerd. “De zorg gaat de instelling uit en de samenleving in”, zegt Jacobine Geel. “De professional komt steeds later in actie, en als hij in actie komt misschien zelfs wel op een andere plek.”

Stigma

De veranderingen in de zorg hebben ook gevolgen voor patiënten en cliënten. “Als we op een goede manier de zorg gaan invullen, dan is voor patiënten veel meer zelfstandigheid nodig dan we lang voor mogelijk hadden gehouden. Dit vraagt wel veel van hen. Met name GGZ-patiënten hebben nog vaak te maken met een stigma: de maatschappij kijkt nog vaak wantrouwend naar hen. Daar moeten we als zorgprofessionals oog voor houden. Het is te gemakkelijk om te kijken naar zelfstandigheid en eigen kracht, we moeten ook blijven focussen op de obstakels.”

Niet dwingen, maar uitnodigen

De zorg gaat de instelling uit en de samenleving in'; dat vraagt wel het een en ander van de samenleving. De draagkracht wordt op de proef gesteld. Geel: “Hoe spreek je mensen aan op het gevoel voor de ander? De participatiesamenleving roept nog behoorlijk wat verzet op. We kunnen daar tegenin gaan door mensen te laten zien hoe het ook kan: niet dwingend opleggen, maar uitnodigen.”

Taak professional

Er is een grote taak weggelegd voor de professional. “Als er nou iemand is die gewend is om te gaan met verschil, dan zijn de professionals het wel. Dat is een talent waar we in de hele samenleving blij mee zijn. Mensen willen worden gezien. Als de gastvrije samenleving het gevolg kan zijn van die toenemende aandacht voor gastvrijheid, dan hebben we iets heel moois voor elkaar gekregen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels