nieuws

Sterrentip nr 13: hou de looplijnen kort

zorg met sterren

Van het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland horen we natuurlijk graag hoe het die titel heeft verworven. Gemak en natuur blijken een grote rol te spelen.

Sterrentip nr 13: hou de looplijnen kort

Patiënten en bezoekers van Ziekenhuis Bernhoven in Uden, winnaar van de Gastvrijheidszorg Award 2014 in de categorie Ziekenhuizen, moeten snel de weg kunnen vinden, zo vindt het ziekenhuis. “In onze visie van een healing environment hebben wij bij de infrastructuur gekozen voor het creëren van korte looplijnen voor onze patiënten en bezoekers”, vertelt Marion van Zoom, manager facilitair bedrijf van Bernhoven. “We willen dat ze snel de weg vinden in het gebouw. De poli’s en het restaurant zijn dicht bij de hoofdingang.”

Weet u alles over gastvrijheidszorg in de praktijk? Kom naar de workshop!

Kunst

Volgens Van Zoom is er bij de inrichting ook nagedacht over de beleving van de patiënt en de bezoeker. “Het ziekenhuis is heel licht en kleurrijk, met veel kunstwerken en een verbinding met de groene omgeving, want we grenzen aan het natuurgebied De Maashorst. Natuurlijk Bernhoven, dat is ons motto.“

Fietsen

Patiënten gaan ook letterlijk het natuurgebied in, wandelend of op witte fietsen, als onderdeel van het herstelprogramma. Er is een wandelprogramma voor diabetespatiënten. Ook oncologiepatiënten gaan onder begeleiding de natuur in. De witte fietsen staan ook klaar voor bijvoorbeeld begeleiders van patiënten voor de dagbehandeling. In plaats van hun tijd stuk te slaan in de wachtkamer van de polikliniek kunnen ze een eindje gaan fietsen.

Ontroerd

Marion van Zoom is trots op het mooie gebouw dat ze, toentertijd als verantwoordelijk manager van de nieuwbouw, samen met haar collega’s heeft mogen neerzetten. Vanaf het eerste uur is ze bezig geweest met de nieuwbouw, van de technische bestekken tot het uitzoeken van de vloerbedekking. Bij de verhuizing was ze ontroerd omdat het was gelukt: een ziekenhuis van en voor mensen.

Lees meer over gastvrijheid in Ziekenhuis Bernhoven in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die 5 september verschijnt.  

 

Gastvrijheidszorg met Sterren wordt mede mogelijk gemaakt door:

partners-600

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels