nieuws

‘Gastheerschap is de competentie van de toekomst’

zorg met sterren

Facilitaire feestjes, dom geluk en vooral heel veel sterren passeerden de revue tijdens Gastvrijheidszorg in de Praktijk. Ruim 250 professionals die verantwoordelijk zijn voor gastvrijheid in de zorg kwamen op 20 oktober naar Ede voor een inspirerend event.

‘Gastheerschap is de competentie van de toekomst’

 

Een van de plenaire sessies werd verzorgd door John Hokkeling van Syndle. Gastvrijheid moet volgens hem niet naast alle andere werkzaamheden plaatsvinden, maar een integraal onderdeel van ‘het DNA’ van een organisatie zijn. “Ik zie nog best vaak dat gastvrijheid een facilitair feestje is en nog niet in de collectieve mindset zit.” Volgens Hokkeling is gastheerschap juist de competentie van de toekomst. Bij binnenkomst wordt namelijk elke medewerker door de gast gezien als gastheer, legde hij uit.

Geluk is dom

Patrick van Hees ging in op het thema geluk, en hoe we dit in ons dagelijks leven en in de zorg kunnen verkrijgen. “Geluk is DOM”, leerde hij de deelnemers. Dom staat hier niet voor de afwezigheid van intellectuele capaciteiten, maar voor doelen, oplaadpunten en mensen. Als je zelf gelukkig bent, kun je dat ook doorgeven aan mensen aan wie je zorg verleent, betoogde Van Hees.

Beweging

Behalve de plenaire sessies, waarin ook dagvoorzitter Jan Jaap Schmitz van het Radboudumc en Coen Schelfhorst van OOK’s Hospitality & Leisure spraken, waren er drie workshoprondes. Twaalf koplopers in gastvrijheidszorg deelden hun praktijkcases met de deelnemers. Zo vertelden de mensen van Park Boswijk, winnaar van de Gastvrijheidsaward 2015, over de verschillende leefsferen voor hun bewoners. Het duo gastvrijheidscoaches van Cordaan koos voor een actieve aanpak, inclusief warming-up. Het thema gastvrijheid blijft continu in beweging binnen de organisatie, zo legden ze uit.

Kijk hier voor een foto-impressie van Gastvrijheidszorg in de Praktijk.

Lees ook: Dag van de Gastvrijheid bomvol inspiratie

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels