nieuws

‘Zorginstellingen zijn anders gaan denken’

zorg met sterren

Hoe stond gastvrijheid in de zorg er tien jaar geleden eigenlijk voor? Iemand die betrokken was bij de start van Gastvrijheidszorg met Sterren, weet daar vast wel antwoord op.

‘Zorginstellingen zijn anders gaan denken’
FOTOOPDRACHT:Tilburg:11-05-2012: Gastvrijheidszorg met Sterren Sterrengids 15 foto’s Padua De Wever Paus Adriaanstraat 60 5014 LR Tilburg Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie. EB/ETIENNE BUSINK

Als vice-president van het Koksgilde heeft Theo Pieper tien jaar geleden mede het voortouw genomen voor het project. De eerste jaren ging het vooral om het verbeteren van het eten en drinken in de zorg. De prijs heette toen nog de Food is Care Award. “De keukens waren traditioneel. We wilden meer smaak en presentatie”, vertelt hij.

Gastvrije cultuur

Dankzij het project is het gelukt om het eten en drinken in de zorg beter op de kaart te zetten, zegt Pieper. “Er is een gastvrije cultuur ontstaan, met mooie zorgrestaurants en op de afdelingen aandacht voor een smakelijke maaltijd en goede presentatie, veelal met een direct contact met de kok. Er wordt naar wens bereid, vaak op ieder moment van de dag. Bestellijsten die twee weken van te voren moeten worden ingediend, zijn verdwenen.”

Klik hier om je aan te melden voor het congres in Utrecht!

Welzijn

Hij is ook goed te spreken over de andere aspecten van gastvrijheid. “Zorginstellingen zijn anders gaan denken over dienstverlening. Het draait niet meer alleen om de zorg, maar ook om het welzijn. De klant wordt bovendien echt gekend. Dat speelde vroeger niet zo. Nu zijn medewerkers gast in het leven van de bewoner of patiënt, niet andersom.”

Lees het hele verhaal over tien jaar Gastvrijheidszorg met Sterren in Gastvrije Zorg editie twee van 2015.

Op de foto: Zorgcentrum Padua (De Wever) in Tilburg

 

GMS logobalk 2015

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels