nieuws

‘Alles draait om liefdevolle zorg’

zorg met sterren

“Kwaliteitszorg gaat over het welbevinden van de cliënt. Alles draait daarbij om liefdevolle zorg.” Aldus Actiz-directeur Aad Koster op het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg. Hij sprak over de centrale plaats van de cliënt in de zorg.

‘Alles draait om liefdevolle zorg’

Samen doen

Waar gaat het om als je hebt over kwaliteitszorg? “Het gaat over het welbevinden van de cliënt. Wat moeten we daar voor doen? Ten eerste: je vooral verdiepen in de cliënt, weten wat er speelt. Niet alleen met hem of haar praten, maar ook met de familie praten of misschien wel met de lokale voetbalvereniging waar hij altijd gezeten heeft. We kunnen het niet allemaal alleen als professionals, we moeten het samen doen.”

Klokkenmaker

Volgens hem is het ook belangrijk om te kijken naar wat iemand zelf nog kan. “Vraag je af: Hoe kan hij of zij nog van waarde zijn? Laat een klokkenmaker bijvoorbeeld de klokken repareren. Daar voelt hij zich fijn bij en dan kan hij meteen nog van nut zijn.”

Liefdevolle zorg

Er zijn inmiddels talloze initiatieven op het gebied van kwaliteitszorg die de wereld van buiten naar binnen halen. “Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers die gaan zwemmen met dementerende bewoners of studenten die bij bejaarden wonen. Dat zijn hele goede verhalen.” Koster benadrukt wel dat er natuurlijk ook een minder mooie kant aan zorg is. “We moeten ook het eerlijke verhaal vertellen. Het einde van het leven is soms ontluisterend. Dat kunnen we niet voorkomen, maar we kunnen wel liefdevolle zorg geven. Want ook in de laatste levensfase draait het om welbevinden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels