nieuws

De boodschap van Ron Blaauw en Lebbis: verwen elkaar

zorg met sterren

Topkok Ron Blaauw heeft in zijn presentatie tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg met geen woord gerept over de zorg. Wie echter goed luisterde, kon er een simpele maar waardevolle boodschap uithalen.

De boodschap van Ron Blaauw en Lebbis: verwen elkaar

Blaauw vertelde de 1100 aanwezigen in het Beatrix Theater in Utrecht hoe hij lange tijd was geobsedeerd door Michelinsterren. Hij begon als leerling-kok in bij het legendarische sterrenrestaurant van Joop Braakhekke, de Kersentuin in Amsterdam. Hij opende later zijn eigen restaurant in Ouderkerk aan de Amstel en reisde door Europa om van de beste te leren hoe hij zelf een ster kon bemachtigen.

Liever een biefstukje

Die ster, dat lukte ‘m uiteindelijk, wat voor hem voelde als het winnen van de Champions League. Maar vlak nadat hij zijn tweede ster aan de gevel mocht hangen, besefte hij dat hij het roer om moest gooien. “De stijl van Michelin, ik vond het zelf niet lekker meer. We stonden met zestien man in de keuken een bord op te maken met schuimpjes en dingetjes. Als ik zelf ging eten, ging ik naar heel andere restaurants. Ik had liever een lekker biefstukje. Ik was trots op de sterren, maar ik wilde het niet meer.”

Gezelligheid

Hij sloot zijn restaurant en toen hij terugkwam van een inspirerende reis naar Australië, opende hij Ron Gastrobar in Amsterdam. “Daar ben ik trots op, dat is mijn kindje. Vijfentwintig gerechtjes, allemaal voor vijftien euro. Het gaat niet alleen om het eten, maar ook om de gezelligheid. Het draait niet om ons, de koks, maar meer om de bediening, de gastvrijheid, de warmte, de glimlach, de uitstraling.”

Een mooie boodschap voor de genomineerden zorginstellingen die niet met een prijs naar huis gingen. Drie, vier of vijf sterren behalen is iets om trots op te zijn, maar de topkok die tijdens de tiende editie van het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg kwam vertellen over zijn sterren, ziet het nu heel anders. “We moeten elkaar verwennen, dat is waar het om gaat.”

Blaauw liet het slotstuk van zijn presentatie over aan cabaretier Lebbis.

 

Het perfecte terras

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels