nieuws

Winnaar Vincentiushof: bewoners thuis laten voelen

zorg met sterren

In de categorie GGZ van de Gastvrijheidszorg Awards 2017 behaalde Vincentiushof 10 van Vincent van Gogh in Venray de eerste plek. Tijd om even stil te staan bij de reden voor de winst.

Winnaar Vincentiushof: bewoners thuis laten voelen
(C)Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse Jaarbeurs Utrecht / Dag van Gastvrijheid / uitreiking van de Gastvrijheidszorg Awards

“Ik doe het woord wel, maar mijn zorgmedewerkers verdienen dit eigenlijk. Alle lof voor hen.” Aan het woord met klamme, warme handjes op het podium is manager Annemiek de Wit. Iets wat haar collega René van Bruxvoort alleen maar kon beamen. ‘Trots ben ik. Maar dan vooral op de zorgmedewerkers die het ook echt in de dagelijkse praktijk doen; wij faciliteren eigenlijk alleen maar.”

De twee kleinschalige woongroepen met ieder veertien cliënten van Vincent van Gogh zijn geen onbekende in de verkiezing. De Wit: “We doen voor derde jaar mee. Vorig jaar waren we tweede en nu eerste! Geweldig toch? Maar daar stopt het niet bij, hoor, we gaan gewoon door! Fijn dat het menselijk aspect zo gewaardeerd wordt, daar gaat het tenslotte om in de zorg, maar fijn dat het ook gezien wordt. Samen met alle zorgmedewerkers proberen we onze bewoners thuis te laten voelen. Dat is een co-creatie, het hele systeem moet meedoen, anders werkt het niet.”

Combinatie huiselijke sfeer en ambiance

Over de reden van de winst is de Wit duidelijk. “Ik denk dat we vooral gewonnen hebben vanwege de combinatie huiselijke sfeer in het gebouw en ambiance. Een mooi voorbeeld hiervan is het zelf koken. Of waar we zelf erg trots op zijn, de comfortroom. Hier kunnen onze bewoners met dementie tot rust komen. Er worden op een beeldscherm foto’s getoond zodat er over persoonlijke familieverhalen kan worden gepraat. Ook zijn er mogelijkheden tot het luisteren van muziek en aanpassen van kleur.”

Een feestje vieren nu de prijs binnen is, gaat zeker gebeuren. “De prijs gaan we vieren natuurlijk, we gaan dit door het hele bedrijf uitventen. We kunnen nu met recht zeggen dat we menswaardige zorg leveren en daar kun je toch alleen maar trots op zijn?”

Sterrengids

De winnaars, deelnemers, het juryrapport en de resultaten van alle audits zijn te vinden in de Sterrengids Gastvrijheidszorg 2017, waarvan het eerste exemplaar tijdens de Dag van de Gastvrijheid is uitgereikt aan ActiZ-directeur Wouter van Soest.

Lees alles over de uitreiking, de winnaars en reacties in het Dossier Gastvrijheidszorg Awards

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels