nieuws

Winnaar Antonius Abt: ‘Geen project, maar een continue iets’

zorg met sterren

In de categorie verpleging en verzorging van de Gastvrijheidszorg Awards 2017 was de eerste plaats voor Antonius Abt van Surplus Zorg uit Terheijden. Wat vinden ze daar zelf van? Na een flinke groepsknuffel op het podium was het tijd voor een reactie.

Winnaar Antonius Abt: ‘Geen project, maar een continue iets’
(C)Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse Jaarbeurs Utrecht / Dag van Gastvrijheid / uitreiking van de Gastvrijheidszorg Awards

“Vorig jaar waren we derde en toen al gezegd volgend jaar gaan we maar voor één plek en dat is de eerste! Je hoort zoveel negatief nieuws over de zorg, het is ook wel eens leuk om positief in het nieuws te komen.” Aan het woord is manager woon- en comfort Angela Rokven. “En dan bedoel ik eigenlijk de medewerkers hè, zij zijn degenen die het hebben gedaan.”

Aandacht voor de bewoners

De reden voor de winst van de locatie waar zorg en wonen wordt geboden aan verschillende doelgroepen is volgens Rokven duidelijk. “Meer aandacht voor de bewoners, luisteren naar wat ze willen. Het zit ‘m in hele kleine dingen, maar al die kleine dingen maken bij elkaar iets groots en samen maken ze het verschil. Ik denk dat onze grootste kracht die aandacht is en onze 140 vrijwilligers natuurlijk.”

Wat ze daarvoor gedaan hebben, is eigenlijk een doorlopend proces geworden. “Vanaf de verandering in de WMO hebben we al verbeteringen aangebracht. Zo hebben we schotten weggehaald voor onze medewerkers zodat het proces door kon gaan. Gastvrijheid zien wij dan ook niet als een project maar als een continue iets. Daarna hebben we weer stappen gezet, onder meer met belevingsgerichte zorg. ‘Zie mij’ is daar een mooi voorbeeld van. Hierin kijken we naar wat een bewoners nodig heeft.”

Gebak voor iedereen

En dan rest de vraag wat nu. “Wat we hierna gaan doen? Nu wordt er eerst gebeld naar de bakker want als je in Brabant iets wint, dan heb je een feestje, dus is er voor iedereen morgen gebak. Daarna gaan we nog eens goed nadenken hoe we dit verder kunnen vieren.”

Sterrengids

De winnaars, deelnemers, het juryrapport en de resultaten van alle audits zijn te vinden in de Sterrengids Gastvrijheidszorg 2017, waarvan het eerste exemplaar tijdens de Dag van de Gastvrijheid is uitgereikt aan ActiZ-directeur Wouter van Soest.

Lees alles over de uitreiking, de winnaars en reacties in het Dossier Gastvrijheidszorg Awards

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels