blog

Column: ‘Geen koffie op de begrafenis!’

Geen categorie

Een column over bejaardenhumor, een keer geschreven door iemand die niet direct of indirect werkzaam is in de zorg. Dit is een auteur uit de categorie Familie en Naasten. Onder haar vele Facebook-vrienden bevindt zich gelukkig de webredacteur van deze site. En zo kwam het dat een persoonlijk berichtje op social media uitgroeide tot een volwaardige column voor de lezers van Gastvrije Zorg.

Column: ‘Geen koffie op de begrafenis!’

(G)oud

Mijn oma is geweldig, dat roep ik wel vaker. Ze is grappig, adrem en goedgemutst. En ze heeft gevleugelde uitspraken of steelt deze van mede-bejaarden.

Onlangs vertelde ze over een overleden kennis die had laten vastleggen dat op haar begrafenis géén koffie geserveerd mocht worden. “Als jullie mijn koffie hadden willen drinken, had je langs moeten komen toen ik nog leefde”, was het veelzeggende argument. Wat een heerlijke uitspraak. Zo is het.

En zo raakten oma en ik in gesprek over de dood en ik zei dat ik al een afscheidsspeech voor haar begrafenis heb geschreven. Dat is dus echt waar. Hij is grappig en adrem, al zeg ik het zelf. Geleerd van de beste.

“Zal ik die een keer aan je geven, oma? Want als je dood bent, heb je er niks meer aan.” Oma vond het goed. Ik plaats de speech niet online, want het moet natuurlijk wel een verrassing blijven voor de rest van de familie.

Deze week vertelde oma ook dat ze haar aankomende verjaardag op de 21ste viert. In juni 2014 welteverstaan. En als ik dan gekscherend zeg: “Zie dat eerst maar eens te halen”, lachen we samen.

Mijn oma is (g)oud.

Een vriendinnetje van mij deelde dat ze heel beleefd een oude man met een rollator had voorgelaten. “Doet u maar rustig, meneer, ik heb geen haast.” De oudere man antwoordde: “Maar ik wel, ik ben bijna dood!”

Ik vind dat hilarisch en zou deze goede man het liefst linea recta naar mijn oma brengen. Maar oma hoeft geen nieuwe man. “Ik heb toch een rollator? Ik heb geen man meer nodig.”

-Tamara van de Beek

Lees ook de column van Myrthe van der Meer.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels