nieuws

Vette vis is hoofdleverancier van vitamine D

Geen categorie

Een vette vissoort is hét voedingsmiddel dat van nature vitamine D bevat. Supplementen zijn slechts een alternatief, zou je zeggen. Dit zegt het Nederlands Visbureau in reactie op het verschenen rapport ‘Naar een toereikende inname van vitamine D’ van de Gezondheidsraad dat afgelopen week verscheen.

Vette vis is hoofdleverancier van vitamine D

Het Visbureau noemt het een wonderlijk advies van de Voedingsraad om melkproducten en olie te verrijken met vitamine D om aan de vereiste voedingsstof te komen, zonder een natuurproduct als vis te noemen als optie. Vitamine D komt uitsluitend voor in voeding van dierlijke herkomst. Terwijl de meeste voedingsmiddelen in deze categorie nog relatief weinig vitamine D bevatten, gelden als grote uitzondering hierop de vette vissoorten. Een haring, makreel, zalm of paling zijn daarvan de belangrijkste voorbeelden.

De Gezondheidsraad geeft de overheid in overweging om bijvoorbeeld melkproducten en olie te verrijken met deze belangrijke vitamine D. Twee jaar geleden nog adviseerde dezelfde raad dat mensen twee keer per week vis moeten eten, waarvan liefst één keer vette vis.

Het rapport ‘Naar een toereikende inname van vitamine D’ concentreert zich op gebruik van margarine, halvarine en bak- en braadproducten, omdat daar vitamine D aan is toegevoegd. In het 172 pagina’s tellend advies van deze Gezondheidsraad wordt slechts op pagina 119 ‘vette vis’ genoemd. Jammer. En een gemiste kans, volgens Mariëtte Vermeer, directeur van het Nederlands Visbureau. ‘Ook in de afgelopen zomer verschenen Voedingsnota van de kabinetsleden Klink en Verburg werd nog een sterk pleidooi gehouden voor het eten van meer vis. Des te verwonderlijker is het dat het eten van vis in dit kader niet als meest voor de hand liggende oplossing wordt genoemd.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels