nieuws

Eten en rouwen op Zorgvlied

Geen categorie

Na afloop van een begrafenis krijg je vaak niet meer dan een sober plakje cake en een kopje koffie. Het nieuwe boek van culinair journalist Johannes van Dam en historicus Jeanette Diepenbroek, Een hele troost, eten en rouwen op Zorgvlied, laat zien dat het ook anders kan.

Eten en rouwen op Zorgvlied

Het traditionele plakje cake gebruikt niet iedereen
De Amsterdamse ‘multiculturele’ begraafplaats Zorgvlied kwam op initiatief van Diepenbroek met het idee de culinaire rouwrituelen in kaart te brengen van Amsterdammers die hier begraven liggen. ‘We wilden laten zien dat ieder volk, iedere religie zijn eigen gebruiken heeft,’ vertelt Van Dam aan elsevier.nl. Surinamers bijvoorbeeld drinken warme dikke chocolademelk, eten veel zoete hapjes zoals gesuikerde pinda’s, en eten achteraf vaak nog uitgebreid bij familie en vrienden. Bij een Molukse begrafenis is het de gewoonte zelf voor een pan kip-kerrie te zorgen. Iedereen gooit vervolgens zijn eigen brouwsel in een gemeenschappelijke pan en daar wordt dan samen van gegeten.

Diepenbroek: ‘Er liggen op Zorgvlied veel culturen en religies samen; moslims, joden, Surinamers, Javanen, maar binnen de groep moslims heeft ook weer iedereen zijn eigen gebruiken. Het is niet alleen een kwestie van religie, maar vooral cultureel bepaald. Javanen zullen als hoofdingrediënt rijst hebben, terwijl dit bij moslims uit andere landen weer overwegend couscous zal zijn.’

Ook de autochtone Nederlander kende tot een paar honderd jaar geleden een uitgebreidere rouwtraditie. Het plakje cake nu is een slap aftreksel van de enorme rouwfeesten die er toen georganiseerd werden. Nederlanders werden destijds met veel eten en drank (vooral bier) begraven. ‘Het bier dat tijdens deze feesten geschonken werd, werd droefbier genoemd,’ vertelt Diepenbroek.
‘Net als de chocolademelk van de Surinamers is bier een drank die troost biedt om het verlies van een overledene te verwerken. De grote cakes die tijdens de rouwfeesten werden genuttigd leken sterk op krentenbollen en werden leedbollen genoemd.’
Tegenwoordig willen mensen steeds meer een eigen invulling geven aan een rouwplechtigheid. ‘Naar aanleiding van dit project heeft de begraafplaats Zorgvlied de keukens verbouwd om hieraan gehoor te kunnen geven,’ aldus Diepenbroek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels