nieuws

EFSA wijst veel gezondheidsclaims af

Geen categorie

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft ruim 500 claims die op voedingsmiddelen staan beoordeeld. Tweederde van deze claims is afgewezen.

EFSA wijst veel gezondheidsclaims af

De Europese commissie heeft een lijst met gezondheidsclaims gepubliceerd, meldt Gezondheidsnet. Dit dient als uitgangspunt voor het aanscherpen van wetgeving rondom voedingsclaims. Bijna 50 procent van de afgekeurde claims was door de fabrikanten niet goed genoeg onderbouwd.
Ook werden de positieve effecten van gewone voedingsstoffen overdreven. Het effect van probiotica, dat vaak in de vorm van yoghurtdrankjes wordt aangeboden, wordt door EFSA niet onderschreven.
Claims die wel toegestaan zijn, gaan met name over de normale functies van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ook vetzuren voor het op peil houden van het cholesterolgehalte en suikervrije kauwgom voor het behoud van een gezond gebit zijn door EFSA goedgekeurd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels