nieuws

Compliment helpt patiënten

Geen categorie

Complimenten, bevestiging en steun helpen patiënten met hart- en vaatziekten om gezonder te leven. Bloeddruk en cholesterol dalen meer en beweging en voedingskeuzen verbeteren.

Compliment helpt patiënten

Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundig specialist vasculaire geneeskunde Berna Sol-De Rijk. Ze promoveert op 19 maart op het onderzoek aan de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek ontwikkelde Sol-De Rijk zorg gericht op het verbeteren van vasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, cholesterol of bloedglucose, overgewicht, onvoldoende beweging, ongezond eten en roken bij patiënten met vaatziekten.
In het onderzoek gaven verpleegkundigen regelmatig complimenten en steun volgens bepaalde gesprekstechnieken aan een groep patiënten met verschillende vaatziekten. Het bleek dat de groep die regelmatig complimentjes en andere positieve feedback kreeg, gezonder gingen leven dan de groep die dit niet kreeg. Op het gebied van roken en bloedsuikerregulatie traden geen verbeteringen op. Mensen stopten dus niet eerder met roken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels