nieuws

Voorrang na betaling verboden

Geen categorie

Zorgaanbieders mogen geen voorrang geven aan patiënten die daarvoor extra hebben betaald. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een onderzoek naar het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Het Kennemer Gasthuis had vorig jaar patiënten tegen betaling sneller behandeld via het commerciële zorgbemiddelingsbureau QMS. Een Kamermeerderheid noemde dat onaanvaardbaar waarop de zorgautoriteit een onderzoek startte. Gisteren heeft de NZa zowel het ziekenhuis als het bemiddelingsbureau opgeroepen met deze werkwijze te stoppen. Het is volgens de NZa aan minister Klink om te bepalen of betaalde zorgbemiddeling in de toekomst wel wenselijk is. Uit het onderzoek is gebleken dat het ziekenhuis twee patiënten heeft behandeld op basis van de bemiddelingsconstructie. Het ziekenhuis had daarvoor nog geen vergoeding (negenhonderd euro per patient) in rekening gebracht bij QMS. Dat betekent volgens de NZa dat ziekenhuis en QMS de wet niet hebben overtreden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels