nieuws

Utrechtse zorgafdeling voor Marokkaanse ouderen

Geen categorie

Deze zomer wordt in Utrecht een zorgafdeling geopend die speciaal voor Marokkaanse ouderen bestemd is.

“Je moet altijd iets te bepraten hebben”, vindt Hans Becker, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vereniging Humanitas. Zeker op oudere leeftijd is het prettig om in de buurt van gelijkgestemden te verkeren.
In Utrecht wordt ingespeeld op de behoefte om herinneringen aan vroeger op te halen in de eigen taal. Zorgaanbieder Aveant opent komende zomer, in samenwerking met verzekeraar Agis, een zorgunit voor Marokkaanse ouderen. In zorgcentrum Rosendael in Utrecht wordt de nieuwe afdeling ingericht voor twaalf bewoners.
“In Utrecht is een groot deel van de bevolking van Marokkaanse of Turkse afkomst”, licht Harm Bosma, woordvoerder van Aveant, toe. „Maar daarvan zien wij in ons cliëntenbestand niets terug. Blijkbaar bereiken wij hen niet – en zij ons niet. Daar spelen we nu op in. En ook voor andere etnische groepen willen we dit in de toekomst verder uitrollen.”
“Onze opzet is eigenlijk heel praktisch.” Aldus Bosma van Aveant. De afdeling wordt ingericht op de behoeften van bewoners. Elke kamer krijgt een eigen bidet. Er zijn twee Marokkaans ingerichte huiskamers en een gebedsruimte. Marokkaanse televisiezenders zijn te ontvangen via de satelliet en het eten is halal.
Ook voor het personeel heeft de nieuwe afdeling gevolgen. Bosma: „In een plaatselijk blad hebben we geadverteerd voor nieuw personeel. We kregen ruim tweehonderd reacties – het merendeel van Marokkaanse komaf. Terwijl we daar niet specifiek op hebben geworven.”
Mohammed Echarrouti, voorzitter van de Amsterdamse organisatie Al Maarif, kan geen nadelen aan het plan bedenken. „De zorgvraag van de cliënt moet centraal staan. Het is duidelijk dat hier vraag naar is.”
Bron: Trouw

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels