nieuws

160 miljoen voor afbouw meerbedskamers

Geen categorie

Het ministerie van VWS stelt in totaal 320 miljoen euro beschikbaar voor de bouw voor zorginstellingen. De helft daarvan is voor de ziekenhuizen, de andere helft voor verpleeg- en verzorgingshuizen en de gehandicaptensector.

160 miljoen voor afbouw meerbedskamers

ActiZ is blij dat hiermee het investeringsprobleem voor de zorg deels wordt opgelost. Maar de rest van het  bouwprogramma zit nog vast. De voortgang van bouwprojecten kwam stil te liggen door financiële problemen in de sector. Zo zijn de banken terughoudend om leningen te verstrekken in het licht van de veranderende bekostiging van kapitaallasten vanaf 2011. Ook spelen boekwaardeproblemen en beperkte eigen vermogens een rol. ActiZ heeft in het afgelopen half jaar herhaaldelijk gepleit voor extra middelen om deze problemen op te lossen.
Met het geldbedrag dat VWS nu beschikbaar stelt, kan een deel van de zorgorganisaties worden geholpen om de afbouw van meerpersoonskamers te realiseren. Dit is een goede ontwikkeling, zegt ActiZ. Voor de rest van de zorgorganisaties blijft het boekwaardeprobleem bestaan. Dat heeft immers niet alleen betrekking op de afbouw van meerpersoonskamers, maar op alle bouwplannen van organisaties die hun te slopen oude gebouwen nog niet hebben afgeschreven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels