nieuws

Vrees kwaliteitsafname zorg door bezuinigingen

Geen categorie

Bijna alle medewerkers in de zorg zijn bezorgd over de geplande bezuinigingsmaatregelen. Zij zien liever dat de zorgsector anders wordt georganiseerd. Dit blijkt uit het Zorg Financiering Onderzoek onder 800 werknemers in de zorg.

Vrees kwaliteitsafname zorg door bezuinigingen

De uitgaven in de zorg zijn nu veel te hoog. Dat vraagt om passende maatregelen. Echter, de bezuinigingsmaatregelen die nu op het programma staan, worden door de zorgwerkers helemaal niet als ‘passend’ ervaren. Aldus het onderzoek dat gedaan werd in opdracht van VKbanen en Newcom Research & Consultancy.

Bezorgd
Bijna alle medewerkers zijn bezorgd over de bezuinigingen. Zij vrezen dat de maatregelen zullen leiden tot een afname van de kwaliteit van de zorg. Ruim 90% van de ondervraagden heeft nu al met bezuinigingsmaatregelen te maken. Bijna tweederde van hen geeft aan dat dit voor een hogere werkdruk heeft gezorgd, waarbij er minder aandacht is voor de patiënt. Juist deze persoonlijke aandacht is, naast de kwaliteit van de zorg en de klantvriendelijkheid. volgens de medewerkers één van de drie belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst van de gezondheidszorg.

Beter georganiseerd
Werknemers in de zorg hebben andere ideeën over hoe er moet worden bezuinigd. Van de ondervraagden geeft 91% aan dat de zorg veel beter kan worden georganiseerd. Een grote meerderheid vindt de zorgsector namelijk bureaucratisch en inefficiënt. Ook investeren in innovatie van de zorg leidt volgens de respondenten uiteindelijk tot grote besparingen. Hiernaast zijn zij enthousiast over het investeren in preventie, zodat mensen langer gezond blijven en minder gebruik hoeven te maken van de zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels