nieuws

Mantelzorger zoekt steun

Geen categorie

In de toekomst zullen steeds minder mensen bereid zijn tot het verlenen van mantelzorg. Dat verwacht een op de drie Nederlanders, zo blijkt uit de Nationale Zorgbarometer.

Mantelzorger zoekt steun

Tweederde van de ondervraagden zegt dat mantelzorg steeds lastiger is te combineren met baan en gezin. Mantelzorg kan zwaar zijn. Een kwart van de mantelzorgers heeft lichamelijke klachten gehad door de zorg voor een ander. Ook geeft 22% aan dat ze psychische klachten hebben gekregen, het gezin eronder te lijden heeft gehad en een minder goede financiële positie hebben gekregen. De Nationale Zorgbarometer is uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Zorgverzekeraar VGZ.

Mantelzorgers blijken zelf vooral behoefte te hebben aan steun. Meer dan een derde zou graag iemand hebben die de zorg soms kan overnemen zodat men zelf even kan bijkomen.
De behoefte aan mantelzorg stijgt door een tekort aan personeel, zegt 59 procent van de ondervraagden. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van Nederlanders wel eens voor iemand gezorgd heeft die dit zelf niet meer kon. Bij ruim veertig procent van de gevallen gaat het om de ouders. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat mantelzorg iets is wat je over moet hebben voor je naasten. Maar het mag de professionele zorgverlening niet vervangen (81%). Mantelzorg is een tijdelijke oplossing (58%) en is in de meeste gevallen meer noodzaak dan een vrije keuze (67%). Het merendeel van de ondervraagden voorziet in de toekomst een steeds grotere rol voor mantelzorg (62%) door de bezuinigingen,  de toenemende vergrijzing en de wens om langer thuis te blijven wonen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels