nieuws

Voedselbanken voelen de crisis

Geen categorie

Hoewel voedselbanken in de feestmaand december extra’s ontvangen, zijn de voedselpakketten dit jaar vaak geen vetpot. De tekorten in de pakketten zijn groot, waardoor de extra’s in feite producten vervangen die normaal standaard in een voedselpakket zitten. Dit meldt ZorgWelzijn.nl.

Voedselbanken voelen de crisis

Rond de feestdagen zetten bedrijven verschillende acties op touw om de voedselbanken van een extraatje te voorzien. De KLM schenkt bijvoorbeeld aan elk gezin dat lid is van de bank in Amsterdam een kerstpakket. Ook andere bedrijven doneren. Daarnaast zijn er supermarktacties waarbij consumenten worden gevraagd extra producten te kopen die zij ter plekke aan de Voedselbank kunnen schenken.

Minder giften
Ondanks deze hulp kampen de voedselbanken met tekorten, omdat zij per saldo minder giften ontvangen. Bedrijven geven minder vanwege de economische crisis en burgers houden eveneens de vinger op de knip.

Items
“Door het tekort aan producten bestaat een voedselpakket, zonder extra’s, slechts uit tien items”, aldus Ellie Goemans van de voedselbank in Amsterdam. Vorig jaar waren dat er ongeveer twintig. Ook de voedselbank in de regio Arnhem ziet het aantal giften afnemen, terwijl het aantal hulpbehoevende gezinnen stijgt.

Verhaal
De voedselbanken komen naar eigen zeggen de maand december door. Januari en februari kunen een ander verhaal worden. Goemans: ‘Ik hou mijn hart vast. In december zijn mensen eerder geneigd om iets aan een ander te geven. In 2010 was er in een week in januari en in een week in februari niets om in Amsterdam uit te delen.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels