nieuws

Website over belang van licht voor 50-plussers

Geen categorie

Voldoende (dag)licht is van levensbelang; zeker voor 50-plussers. Een nieuwe website biedt allerlei praktische informatie over licht, zowel voor thuis als in verpleeg- en verzorgingshuizen. Hoe kunt u zorgen voor voldoende helder licht? Wat kan licht betekenen bij depressie, slapeloosheid en geheugenklachten?

Website over belang van licht voor 50-plussers

De website lichtvoorlater.nl gaat op 21 december – de kortste dag van het jaar – officieel in de lucht. De site is een initiatief van onderzoekers aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen en de stichting Onderzoek Licht & Gezondheid, en staat onder leiding van prof. Eus van Someren.

Licht maakt het leven lichter
Van Someren heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de betekenis van licht in het algemeen en voor mensen met dementie in het bijzonder. Zo bleek dat bij ouderen met dementie die in een verzorgingshuis aan helder licht werden blootgesteld, de achteruitgang van het oriëntatievermogen en het geheugen met circa 5 procent verminderden. De verschijnselen van depressie namen af met 19 procent. De snelheid waarmee ouderen functionele beperkingen krijgen nam af met 53 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels