nieuws

Partner dementerende vaker depressief

Geen categorie

Partners van demente mensen hebben vier keer meer kans om depressief te worden dan mensen met een gezonde partner. Volgens onderzoekers van Nivel en het VU medisch centrum veroorzaakt de zorg voor een demente partner veel, voornamelijk psychische, gezondheidsproblemen.

Partner dementerende vaker depressief
Close Up Portrait of Worried Senior Couple

De onderzoekers registreerden zes jaar lang de medische gegevens van 218 partners van patiënten met dementie. Voor iedere deelnemer aan het onderzoek zochten ze voor de controlegroep twee partners van mensen zonder dementie uit dezelfde praktijk.

Uit eerder onderzoek van Nivel en Alzheimer Nederland was al gebleken dat veel mantelzorgers van dementiepatiënten ernstig overbelast zijn. Het nieuwe onderzoek onderstreept volgens Nivel de noodzaak om de verzorgers van demente mensen extra in de gaten te houden.
Als de mantelzorgers wegvallen is de partner met de ziekte van Alzheimer aangewezen op professionele zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels