nieuws

Rollator verdwijnt uit basisverzekering

Geen categorie

Hulpmiddelen zoals rollators, looprekken en krukken worden niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. Demissionair minister Klink van Volksgezondheid heeft dit voorgesteld. Ook moeten mensen die in een zorginstelling voor langdurige zorg wonen, minimaal 400 euro per maand betalen voor kost en inwoning. De bezuinigingen moeten tegengaan dat er meer zorguitgaven komen dan begroot.

Rollator verdwijnt uit basisverzekering

Klink heeft in een brief aan de Tweede Kamer een hele reeks bezuinigingen voorgesteld die volgend jaar in moeten gaan. Hij wil daarmee voorkomen dat de zorguitgaven de komende jaren 1,4 miljard euro meer stijgen dan is begroot. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadviezen wordt een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling voorgesteld. De eerste twaalf behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie komen voor eigen rekening (nu zijn dat negen behandelingen).  Ook voor psychische hulp moet meer worden betaald.

Bewoners van zorginstellingen moeten een eigen bijdrage van minimaal 400 euro per maand voor kost en inwoning gaan betalen. Nu betalen ruim dertigduizend mensen een lager bedrag. Met de maatregel bespaart Klink tachtig miljoen euro. De minister boekt ook besparingen in op de medisch specialisten. Door fouten in de berekening van de behandelprijzen verdienden sommige specialisten veel meer dan begroot.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels